Home » Français » Mémorial » Évenements » Colaborare între Fundaţia Academia Civică şi CWIHP

Colaborare între Fundaţia Academia Civică şi CWIHP

posted in: Évenements

Ca urmare a colaborării dintre Fundaţia Academia Civică şi Cold War Internaţional History Project pentru realizarea expoziţiei “O cronologie a războiului rece. 1945-1989”, pe site-ul CWIHP a apărut următoarea ştire :

 

“Cooperarea dintre CWIHP şi Memorialul Sighet are ca rezultat deschiderea expoziţiei: O cronologie a războiului rece”

18 iunie 2007

Inaugurată în 2006, cu prilejul celei de-a IX-a ediţii a Şcolii de Vară de la Sighet, în prezenţa lui Christian F. Östermann şi a Anei Blandiana, expoziţia „O cronologie a războiului rece. 1945-1989” s-a deschis la 10 mai 2007 la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

Creată prin colaborarea dîntre Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului şi Cold War Internaţional History Project (CWIHP), expoziţia este formată din 55 panouri dîntre care 25 reprezintă cronologia propriu-zisă a celor 45 ani, trei formează galeria de portrete ale protagoniştilor, iar restul – studii de caz: împărţirea pe blocuri militare, cursa înarmărilor, crearea organizaţiilor militare şi economice grupate în jurul supraputerilor, apariţia „lumii a treia”, războaiele calde din Coreea, Vietnam şi Orientul Apropiat, rezistenta anticomunista din românia, Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, furtul tehnologic şi terorismul, conferinţele de pace şi pentru apărarea drepturilor omului, „războiul stelelor” şi pierderea cursei de către URSS, în sfârşit implozia sistemului comunist şi victoria revoluţiilor democratice în Centrul şi Estul Europei.

În România, la Bucureşti, funcţionează Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, ca o ramură ştiinţifică a Academiei Civice. Academia Civica este o organizaţie neguvernamentală creată în 1994 de scriitoarea şi militanta civica Ana Blandiana, ca matrice a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

Acest memorial, localizat la Sighet, în Nordul româniei, într-o fostă închisoare politica, este primul şi cel mai documentat muzeu al comunismului din fostul lagăr sovietic, cuprinzând 50 săli tematice, frecventate de peste 35.000 vizitatori într-un an.

Centrul de Studii de la Bucureşti, al cărui director este Romulus Rusan, deţine peste 200.000 documente scrise şi 5000 ore de înregistrări de istorie orală, a publicat 35.000 pagini de studii, a efectuat un recensământ al populaţiei concentraţionare pe 90.000 cazuri şi a recenzat până acum 24.000 nume de morţi din închisorile şi lagărele româneşti.

Expoziţia „O cronologie a războiului rece” a făcut parte din programul „Cultura 2000” al Uniunii Europene. Varianta în limba româna a fost realizată ca expoziţie permanentă în cadrul Muzeului de la Sighet, iar o dublură a acesteia se afla în holul principal al Muzeului Naţional de Istorie a româniei de la Bucureşti, fiind vernisata de Ana Blandiana şi de ambasadorul Uniunii Europene, Donato Chiarini.

Începând din toamnă, expoziţia „O cronologie a războiului rece” va fi itinerata prin licee şi şcoli din Bucureşti şi alte oraşe romaneşti.

Varianta în limba engleză a acestei expoziţii a fost vernisata succesiv la Dresda („Hannah Arendt” Institut), Budapesta (Open Society Archives), Praga (Institutul de Istorie Contemporană al Academiei Republicii Cehe) şi Varşovia (Fundaţia Karta), iar varianta în limba franceză a expoziţiei a parcurs câteva oraşe din România.