A patra conferință din seria Justiția memoriei a avut loc în 19 ianuarie.
Adrian Papahagi a vorbit despre despre creștinism vs. comunism, sau lecția Profesorului Woland.
Moderator: Cristian Pătrășconiu
Care este adevărata esență a comunismului? De ce cuvintele „comunism” și „crimă” au devenit inseparabile? De unde provine răul și cum este acesta posibil într-o lume creată de un Dumnezeu bun și atotputernic? Sub ce metamorfoze sau tipuri de gnoză se poate reîntoarce astăzi răul reprezentat de comunism? Care sunt actualele pericole ale diferitelor tipuri de scindare în schema creștină a dragostei? În ce constă, de fapt, ambiguitatea lecției profesorului Woland? Ce ipostaze ale ideologiei moderne ilustrează personajele Mihail Alexandrovici Berlioz și Ivan Bezdomnâi, având în vedere tendința lor de a nega divinitatea și/sau umanitatea lui Iisus Hristos?
În cadrul seriei de conferințe „Justiția memoriei”, prelegerea profesorului și eruditului eseist Adrian Papahagi, intitulată
„Creștinism vs. comunism, sau lecția profesorului Woland”, susținută în 19 ianuarie 2023, în Spațiul expozițional permanent al Memorialului Victimelor Comunismului la București, constituie o pasionantă și originală incursiune în simbolistica romanului „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov, reliefând valoarea discernământului și a clarității morale, singurele forme prin care omul se poate opune crimei, minciunii, anestezierii simțului moral, distrugerii și, în general, oricăror consecințe ale progresismului ateist și ideologizat.
***
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.
Ce factori au condus la instaurarea regimului comunist în anumite țări ale lumii? Care sunt cauzele ce au contribuit la prăbușirea acestuia? Sub ce forme continuă să influențeze lumea de astăzi? Ce a rămas, la nivelul societății contemporane, din comportamentele, ideile și politicile specifice comunismului în timpul celor aproape șaptezeci de ani în care a dominat Europa? Cum se explică evenimentele actuale din perspectiva istoriei mondiale a comunismului și care sunt firele de adâncime ce unesc trecutul cu prezentul? Acestea sunt (numai) o parte dintre întrebările la care invitații speciali ai acestor conferințe vor încerca să răspundă în cadrul prelegerilor pe care le-au susținut sau pe care le vor susține.
Titulatura conferințelor pe care le derulează, în parteneriat, Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino este inspirat de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.
Vă așteptăm în fiecare lună în sala de conferințe din str. JL Calderon nr. 66