Home » Română » Memorial » Evenimente » Conferința Exerciții de memorie susținută de Andrei Pleșu

Conferința Exerciții de memorie susținută de Andrei Pleșu

posted in: Evenimente
 A șasea conferință din seria Justiția memoriei a avut loc în 21 martie 2023.
Ne-am bucurat să participăm la ”Exercițiile de memorie” ale lui Andrei Pleșu.
Moderator: Cristian Pătrășconiu
Prin câte forme de memorie ne putem raporta la trecutul recent, îndeosebi la diferitele perioade ale represiunii comuniste? De ce memoria istorică și memoria ideologică pot oculta, uneori, adevăratele semnificații și ecouri ale acestui trecut? Cât de importante sunt elementele de memorialistică în păstrarea amintirii despre destinul unor personalități demne de admirație, care s-au opus regimului comunist, cu riscul condamnării la ani grei de închisoare politică? Cine sunt acești oameni extraordinari în mijlocul cărora s-a format Andrei Pleșu? De ce este atât de necesar ca memoria comunismului și memoria fascismului să fie unificate? În cadrul seriei de conferințe „Justiția memoriei”, prelegerea reputatului eseist și istoric al artei Andrei Pleșu, intitulată „Exerciții de memorie”, susținută în 21 martie 2023, la reprezentanța la București a Memorialului Victimelor Comunismului la București, prilejuiește o fermecătoare suită de exerciții de admirație, prin evocarea unor modele de foști deținuți politic – Constantin Noica, Alexandru Paleologu, N. Steinhardt, Eusebiu Munteanu, Sergiu Al-George, Petre Țuțea și mulți alții –, grație unor episoade revelatoare care i-au marcat evoluția intelectuală și culturală.
***
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.

Ce factori au condus la instaurarea regimului comunist în anumite țări ale lumii? Care sunt cauzele ce au contribuit la prăbușirea acestuia? Sub ce forme continuă să influențeze lumea de astăzi? Ce a rămas, la nivelul societății contemporane, din comportamentele, ideile și politicile specifice comunismului în timpul celor aproape șaptezeci de ani în care a dominat Europa? Cum se explică evenimentele actuale din perspectiva istoriei mondiale a comunismului și care sunt firele de adâncime ce unesc trecutul cu prezentul? Acestea sunt (numai) o parte  dintre întrebările la care invitații speciali ai acestor conferințe vor încerca să răspundă în cadrul prelegerilor pe care le-au susținut sau pe care le vor susține.

 

Titulatura conferințelor  pe care le derulează, în parteneriat, Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino este inspirat de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.

 

Fundația Academia Civică a fost întemeiată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei de a crea o fundație care să realizeze şi să administreze proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, adoptat de înaltul for internațional.
Proiectele Fundației Spandugino consolidează un model cultural al responsabilității pentru un viitor mai bun, în jurul a trei axe esențiale: reorientarea către valorile profund umane și viața spirituală autentică, educația insuflată de mentorii slujitori ai marilor idei, recuperarea memoriei ca sursă a posibilităților vii ale trecutului.

Vă așteptăm în fiecare lună în sala de conferințe din str. JL Calderon nr. 66