Cât de gravă este tendința de reabilitare a comunismului și a Securității, pe fondul dezinformărilor apărute în ultima vreme? Cum a devenit posibilă rescrierea istoriei recente la tribunal, adesea chiar în prezența victimelor dictaturii comuniste? Care sunt principalele aserțiuni sau teze puse în circulație de securiști, ce contribuie la fenomenul de reabilitare a comunismului? Cum s-au extins, de-a lungul deceniilor de dictatură comunistă, ariile de interes ale Securității, metodele de recrutare a informatorilor – inclusiv din rândurile minorilor, în școli – și mijloacele de urmărire a populației? În numele cărei pretinse neutralități profesionale invocă astăzi securiștii, în fața instanțelor, exonerarea de propriile acțiuni de poliție politică și de infracțiunile împotriva umanității? În cadrul seriei de conferințe „Justiția memoriei”, prelegerea Germinei Nagâț, cercetător științific și membru al Colegiului CNSAS, intitulată „Când să nu-i credem pe securiști?”, susținută în 13 martie 2024, la reprezentanța din București a Memorialului Victimelor Comunismului , prilejuiește o minuțioasă radiografiere a mecanismelor de distrugere a țesutului social prin acțiunile Securității, documentate de cele peste un milion de dosare de urmărire informativă aflate în arhiva CNSAS, care ne îndeamnă la stăruitoare exerciții de limpezire a memoriei colective, îndeosebi în fața mistificării deliberate a faptelor săvârșite și a semnificațiilor acestora.
***
Germina Nagâț este de profesie cercetător științific, cu specializare în estetică și filosofia culturii. Doctor al Universității din București, cu o teză despre valoarea epistemică a operei de artă, susținută în 1999. A tradus în limba română autori precum James Dewey, Thomas Nagel și Leszek Kolakowski. A fost Director al Direcției de Investigații din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (2001–2018). Din 2018 este membru al Colegiului CNSAS. De-a lungul numeroaselor sale studii și conferințe naționale și internaționale a subliniat importanța deconspirării Securității pentru justiția și democrația din România.
***
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.
Fundația Academia Civică a fost întemeiată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei de a crea o fundație care să realizeze şi să administreze proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, adoptat de înaltul for internațional.
Proiectele Fundației Spandugino consolidează un model cultural al responsabilității pentru un viitor mai bun, în jurul a trei axe esențiale: reorientarea către valorile profund umane și viața spirituală autentică, educația insuflată de mentorii slujitori ai marilor idei, recuperarea memoriei ca sursă a posibilităților vii ale trecutului.