Home » Română » Memorial » Evenimente » Conferința lui Armand Goșu, Doi ani de război. Invazia Rusiei în Ucraina

Conferința lui Armand Goșu, Doi ani de război. Invazia Rusiei în Ucraina

posted in: 2024, Evenimente

Înainte să atace Ucraina, Vladimir Putin a spus că această națiune nu există, că limba ucraineană este o invenție, iar statul ucrainean a fost creat de Lenin și mărit de Stalin. Cu alte cuvinte, Ucraina nu ar trebui să existe. Armand Goșu propune o incursiune în gândirea istorică a lui Putin, pornind de la articolele din 2014 și până la interviul recent acordat lui Tucker Carlson. Partea a doua a conferinței va enumera și analiza etapele politico-militare, din ultimul an, ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și care sunt posibilele scenarii de evoluție pentru anul care urmează.

În ce circumstanțe a început, cu zece ani în urmă, agresiunea Rusiei asupra Ucrainei? Când au fost sădite, de fapt, semințele acestui război? În ce momente decisive și-a afirmat Ucraina dorința de a ieși din sfera de influență a Rusiei și a urma un alt model de dezvoltare economică și politică? Prin ce mecanisme internaționale s-a încercat, de-a lungul anilor, detensionarea crizei politice dintre cele două țări? Cum au evoluat granițele după anexarea Crimeei? Care au fost principalele etape ale invaziei rusești începute în 24 februarie 2022? Ce perspective se întrevăd pentru anul care urmează? În cadrul seriei de conferințe „Justiția memoriei”, prelegerea profesorului Armand Goșu, doctor în istoria Rusiei și specialist în spațiul estic, intitulată „Doi ani de război. Invazia Rusiei în Ucraina”, susținută în 26 februarie 2024, la reprezentanța din București a Memorialului Victimelor Comunismului, constituie o minuțioasă analiză a factorilor istorico-politici care au declanșat invazia rusă în Ucraina, a etapelor desfășurării militare din primii ani de război, precum și a posibilelor scenarii de evoluție în perioada următoare.

***
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.
Titulatura conferințelor pe care le derulează, în parteneriat, Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino este inspirată de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.

***

Fundația Academia Civică a fost întemeiată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei de a crea o fundație care să realizeze şi să administreze proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, adoptat de înaltul for internațional.

Proiectele Fundației Spandugino consolidează un model cultural al responsabilității pentru un viitor mai bun, în jurul a trei axe esențiale: reorientarea către valorile profund umane și viața spirituală autentică, educația insuflată de mentorii slujitori ai marilor idei, recuperarea memoriei ca sursă a posibilităților vii ale trecutului.