Home » Română » Memorial » Evenimente » Conferința lui Cristian Preda, Patru Românii democrate

Conferința lui Cristian Preda, Patru Românii democrate

posted in: 2024, Evenimente

Fundația Academia Civică și Fundația Spandugino vă invită

 

joi, 18 ianuarie, ora 17

la conferința susținută de Cristian Preda

Patru Românii democrate

 

Moderator: Cristian Pătrășconiu

 

 

Vă rugăm să confirmați prezența la adresa acivica@memorialsighet.ro

***

România a fost între 1948 și 1965 o democrație populară, apoi – până în 1989 – o democrație socialistă. Căderea regimului comunist a deschis calea revenirii la modernizarea prin occidentalizare, adică la posibilitatea unei democrații liberale. Am avut o vreme un asemenea regim. Dar am avut și un altul, care poartă numele de democrație iliberală. Când și cum s-au petrecut toate astea? Putem anticipa oare ce urmează?

CRISTIAN PREDA, profesor și decan al Facultății de Științe Politice, Universitatea din București, este autor a numeroase publicații de referință despre evoluția gândirii politice românești, istoria liberalismului, sisteme electorale și politica postcomunistă. Publicații (selecție): Modernitatea politică și românismul (Nemira, 1998); Contribuții la istoria intelectuală a politicii românești (Meridiane, 2003); Liberalismul (Humanitas, 2003); Mic dicționar de gândire politică liberală (Humanitas, 2004); Introducere în știința politică (Polirom, 2010); Robul succesului. Viața politică a lui Victor Eftimiu sub șase constituții (Humanitas, 2022); De ce ațipesc parlamentarii și cum plagiază miniștrii (Humanitas, 2023). A tradus, de asemenea, în limba română autori precum Benjamin Constant, François Guizot, Alexis de Tocqueville, Raymond Aron sau Pierre Manent.

***
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.
Ce factori au condus la instaurarea regimului comunist în anumite țări ale lumii? Care sunt cauzele ce au contribuit la prăbușirea acestuia? Sub ce forme continuă să influențeze lumea de astăzi? Ce a rămas, la nivelul societății contemporane, din comportamentele, ideile și politicile specifice comunismului în timpul celor aproape șaptezeci de ani în care a dominat Europa? Cum se explică evenimentele actuale din perspectiva istoriei mondiale a comunismului și care sunt firele de adâncime ce unesc trecutul cu prezentul? Acestea sunt (numai) o parte dintre întrebările la care invitații speciali ai acestor conferințe vor încerca să răspundă în cadrul prelegerilor pe care le-au susținut sau pe care le vor susține.
Titulatura conferințelor pe care le derulează, în parteneriat, Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino este inspirat de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.