Home » Română » Memorial » Evenimente » Conferința lui Dennis Deletant: Importanța trecutului

Conferința lui Dennis Deletant: Importanța trecutului

posted in: 2023, Evenimente, Jubileu 30 ani
A șaptea conferință din ciclul ”Justiția memoriei” îl are ca invitat pe istoricul britanic Dennis Deletant.
Moderator: Cristian Pătrășconiu
Care a fost una dintre consecințele nefaste ale comunismului, în ce privește instrumentalizarea istoriei în scopul legitimării regimului instaurat în România între 1945 și 1989? De ce este atât de necesar în istoriografie modul de înțelegere a evenimentelor din trecut? În ce constă rolul deosebit de important al Memorialului de la Sighet, edificat de Ana Blandiana și Romulus Rusan în urmă cu trei decenii, în recuperarea adevărului despre trecutul nostru recent și reabilitarea victimelor comunismului? De ce trebuie să privim astăzi într-o nouă lumină admirabilele eforturi diplomatice ale lui Iuliu Maniu, depuse într-o perioadă deosebit de dificilă pentru țara noastră? Care sunt factorii ce au subminat statul de drept și democrația din România după evenimentele din decembrie 1989? În cadrul seriei de conferințe „Justiția memoriei”, prelegerea profesorului și reputatului istoric Dennis Deletant, intitulată „Importanța trecutului. La aniversarea de 30 de ani a Memorialului Sighet”, susținută în 27 aprilie 2023, la reprezentanța Memorialului Victimelor Comunismului la București, reconstituie un impresionant tablou al ultimului secol din istoria României, invitându-ne la un proces de reexaminare și reevaluare a faptelor și evenimentelor din trecut.
***

Dennis Deletant este profesor emerit la  School of Slavonic and East European Studies, University College London și profesor invitat la catedra de studii românești „Ion Rațiu” de la Georgetown University, Washington D.C.

„Naturalizat” român prin studiile postuniversitare, prin familie, printr-o prolifică activitate didactică, dar și printr-o prodigioasă activitate de cercetare, Dennis Deletant este devotat de decenii unei istorii prin care a trecut și la care a contribuit semnificativ.

Atunci când a sosit prima dată în România, în 1965, la Sinaia, la cursurile de vară ale Universității din București, era student în filologie romanică și nu știa aproape nimic despre România. În 1969 a venit pentru a treia oară în România, cu o bursă de la Consiliul Britanic, pentru a-și pregăti doctoratul: un studiu lingvistic și istoric asupra Manuscrisului de la Ieud.

A vizitat frecvent România până în 1988, când a fost declarat persona non grata,după ce luase legătura cu lideri ai opoziției și ai societății civile și publicase în presa britanică articole critice la adresa regimului Ceaușescu.

În decembrie 1989  se reîntoarce la București cu o echipă a BBC, venită să filmeze revoluția română.

Profesorul Deletant s-a alăturat cu entuziasm proiectului Memorialului Sighet încă de la începuturi. A participat la simpozioanele de la Sighet, la conferințele internaționale și la numeroasele dezbateri organizate de Fundația Academia Civică și a acceptat să fie membru al Consiliului Științific al Centrului de studii asupra comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței.  A fost primul rector al Școlii de Vară de la Sighet, unde a revenit ori de câte ori programul i-a permis.

Cele mai recente cărți: În căutarea României. O aventură personală din 65 până azi, București: Humanitas, 2023; In Search of Romania. A Memoir,London: Hurst and Co., 2022; Romania. 1916-1941: A Political History, Abingdon and New York: Routledge, 2022; Activități britanice clandestine în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial,București: Humanitas,2019 (traducere a volumului British Clandestine Activities); Romania under Communism. Paradox and Degeneration, Abingdon, UK; New York: Routledge, 2019.

***
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.

Ce factori au condus la instaurarea regimului comunist în anumite țări ale lumii? Care sunt cauzele ce au contribuit la prăbușirea acestuia? Sub ce forme continuă să influențeze lumea de astăzi? Ce a rămas, la nivelul societății contemporane, din comportamentele, ideile și politicile specifice comunismului în timpul celor aproape șaptezeci de ani în care a dominat Europa? Cum se explică evenimentele actuale din perspectiva istoriei mondiale a comunismului și care sunt firele de adâncime ce unesc trecutul cu prezentul? Acestea sunt (numai) o parte  dintre întrebările la care invitații speciali ai acestor conferințe vor încerca să răspundă în cadrul prelegerilor pe care le-au susținut sau pe care le vor susține.

 

Titulatura conferințelor  pe care le derulează, în parteneriat, Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino este inspirat de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.

 

Fundația Academia Civică a fost întemeiată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei de a crea o fundație care să realizeze şi să administreze proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, adoptat de înaltul for internațional.
Proiectele Fundației Spandugino consolidează un model cultural al responsabilității pentru un viitor mai bun, în jurul a trei axe esențiale: reorientarea către valorile profund umane și viața spirituală autentică, educația insuflată de mentorii slujitori ai marilor idei, recuperarea memoriei ca sursă a posibilităților vii ale trecutului.

Vă așteptăm în fiecare lună în sala de conferințe din str. JL Calderon nr. 66