Cum evoluează teologia politică de care depinde viitorul creștinismului? De ce este important să înțelegem, din acest punct de vedere, distincția dintre „creștinătate” și „creștinism”, propusă de gânditoarea franceză Chantal Delsol? Care sunt efectele internalizării culturale a patrimoniului creștin? Cum se explică faptul că, deși am asimilat tot ce a produs Evanghelia, suntem atât de înstrăinați astăzi de această tradiție? De ce creștinismul, conform vocației sale originare, ar trebui să-și regăsească periodic sursele apostolice? În ce circumstanțe istorice s-a cristalizat teologia politică, doctrina care a însoțit lumea creștină până în zilele noastre? Cum putem salva frumusețea și adevărul creștinismului, dincolo de aceste arcane ale politicului?
În cadrul seriei de conferințe „Justiția memoriei”, prelegerea diplomatului și eseistului Teodor Baconschi, intitulată „Sfârșitul Creștinătății. Gânduri despre modelul apostolic al credinței”, susținută în 3 octombrie 2023, la Reprezentanța din București a Memorialului Victimelor Comunismului, constituie o elegantă reflecție asupra creștinismului, care, pe lângă patrimoniul său spiritual, teologic și arhitectonic, reprezintă condiția supraviețuirii a tot ceea ce a creat civilizația europeană în ultimele două milenii.
***
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistemul politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.