Home » Română » Memorial » Evenimente » Conferința lui Theodor Paleologu, Lecții antice de leadership pentru o lume care a luat-o razna 

Conferința lui Theodor Paleologu, Lecții antice de leadership pentru o lume care a luat-o razna 

posted in: 2024, Evenimente

Ce fel de pericole amenință democrația contemporană, generând o profundă criză de leadership? Care sunt cele șase mari domenii din care am avea multe de învățat de la gânditorii antici? Ce modele de conducători putem descoperi în marile mituri și epopei ale Antichității greco-romane? Dar în cărțile Vechiului Testament? S-ar putea spune că puterea transformă omul sau, dimpotrivă, că ea revelează ceva adânc înscris în ființa umană? Care sunt cele două tipuri de retorică ilustrate în 𝘋𝘪𝘢𝘭𝘰𝘨𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 lui Platon?

În deschiderea celui de-al treilea sezon al seriei de conferințe „Justiția memoriei”, prelegerea lui Theodor Paleologu, doctor în filozofie politică, intitulată „Lecții antice de leadership pentru o lume care a luat-o razna”, susținută în 16 octombrie 2024, la reprezentanța din București a Memorialului Victimelor Comunismului, prilejuiește o pasionantă incursiune în bogăția de semnificații a textelor antice, revelând o impresionantă galerie de portrete ale unor lideri extraordinari, aflați într-un continuu proces de autodepășire, care încarnează arhetipuri universale definite prin virtute, moderație și curajul adevărului.

 

***

Scolarh al Casei Paleologu, fost elev al École normale supérieure și doctor în filozofie politică, Theodor Paleologu a publicat recent două cărți care tratează direct problema: Leadership à la grecque de la Plutarh citire (2023) și Les pathologies du pouvoir: Pensées d’un convalescent (2024).

***
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.
Titulatura conferințelor pe care le derulează, în parteneriat, Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino este inspirată de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.

***
Fundația Academia Civică a fost întemeiată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei de a crea o fundație care să realizeze şi să administreze proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, adoptat de înaltul for internațional.

Proiectele Fundației Spandugino consolidează un model cultural al responsabilității pentru un viitor mai bun, în jurul a trei axe esențiale: reorientarea către valorile profund umane și viața spirituală autentică, educația insuflată de mentorii slujitori ai marilor idei, recuperarea memoriei ca sursă a posibilităților vii ale trecutului.