posted in: 2024, Evenimente
Fostă jumătate a Principatului Moldovei, anexată de Rusia la 1812 și gubernie rusească vreme de un veac; provincie a României Mari între 1918 și 1940 și din nou parte a Regatului României în anii celui de-Al Doilea Război Mondial; apoi republică sovietică ciuntită teritorial de Stalin; proclamată stat independent la 27 august 1991 – Basarabia ilustrează destinul nefericit al unui ținut românesc de margine, pe al cărui trup „danțul granițelor”, succesivele ocupații rusești i-au lăsat răni adânci, i-au zdruncinat și problematizat conștiința de sine. Această dilemă identitară nu a putut fi tranșată în cei 33 de ani de independență a Republicii Moldova. De ce? Putem ieși din acest clinci al istoriei, cu ce mijloace, prin ce soluții?
Acestea sunt întrebările la care a răspuns Vitalie Ciobanu în cadrul conferinței susținute în 27 iunie la reprezentanța din București a Memorialului Victimelor Comunismului.
Vitalie Ciobanu este prozator, eseist, ziarist și critic literar. Licențiat
în jurnalism la Universitatea de Stat din Chișinău (1986), redactor-șef al Editurii Hyperion în perioada 1986–1993, este, din 1994, redactor-șef al revistei Contrafort, iar din 2004 președintele PEN Centru Moldova.
Colaborează la cele mai importante reviste culturale românești și participă la colocvii și conferințe internaționale. Pentru scrierile sale, multe incluse în antologii literare apărute în România, Republica Moldova şi în străinătate, a fost distins cu numeroase premii, dintre care: Premiul pentru Eseu al Uniunii Scriitorilor din România (1999); Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2019); Premiul Național al Republicii Moldova (2021). Publicații (selecție): Schimbarea din strajă (roman), 1991; Anatomia unui faliment geopolitic: Republica Moldova (eseuri), 2005; Literatur Express: Europa de la fereastra vagonului. Jurnal pe două voci (în colaborare cu Vasile Gârneţ), 2007; Scribul în grădina fermecată: Jurnal de lectură, 2014; Vin rușii! 5 perspective asupra unei vecinătăți primejdioase (co-autor), 2018; Zilele după Oreste (proză scurtă), 2019; Revanșa literaturii. Ficțiuni critice, 2019; „Stat captiv”, mod de folosire: Republica Moldova, 2024.
***
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.
Titulatura conferințelor pe care le derulează, în parteneriat, Fundația
Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino este inspirată de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.