Home » Română » Memorial » Evenimente » Conferința Un an de război. Invazia Rusiei în Ucraina, susținută de Armand Goșu

Conferința Un an de război. Invazia Rusiei în Ucraina, susținută de Armand Goșu

posted in: Evenimente
A cincea conferință din seria Justiția memoriei are loc în 27 februarie.
Armand Goșu vornește despre invaia Rusiei în Ucraina, la un an de la începutul războiului.
Moderator: Cristian Pătrășconiu

La 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, declanșând cea mai sângeroasă confruntare din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Un teribil război, în toată regulă, deja cu multe zeci de mii de morți și nu o simplă „operațiune specială”, cum a pretins propaganda Kremlinului.

Care au fost factorii declanșatori ai acestei invazii și care au fost mizele ei? Ce obiective au ratat forțele ruse?
Cum au reacționat, din defensivă, conducătorii și militarii din Ucraina?
Care au fost cele mai relevante reacții ale comunității internaționale?
De ce acest război este unul care privește, în cel mai înalt grad, România?
Acestea sunt numai câteva dintre întrebările la care Armand Goșu, doctor în istoria Rusiei și specialist în spațiul estic, răspunde în cadrul conferinței sale din data de 27 februarie.
Înregistrarea integrală a conferinței poate fi vizionată aici
***
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.

Ce factori au condus la instaurarea regimului comunist în anumite țări ale lumii? Care sunt cauzele ce au contribuit la prăbușirea acestuia? Sub ce forme continuă să influențeze lumea de astăzi? Ce a rămas, la nivelul societății contemporane, din comportamentele, ideile și politicile specifice comunismului în timpul celor aproape șaptezeci de ani în care a dominat Europa? Cum se explică evenimentele actuale din perspectiva istoriei mondiale a comunismului și care sunt firele de adâncime ce unesc trecutul cu prezentul? Acestea sunt (numai) o parte  dintre întrebările la care invitații speciali ai acestor conferințe vor încerca să răspundă în cadrul prelegerilor pe care le-au susținut sau pe care le vor susține.

 

Titulatura conferințelor  pe care le derulează, în parteneriat, Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino este inspirat de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.

 

Fundația Academia Civică a fost întemeiată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei de a crea o fundație care să realizeze şi să administreze proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, adoptat de înaltul for internațional.
Proiectele Fundației Spandugino consolidează un model cultural al responsabilității pentru un viitor mai bun, în jurul a trei axe esențiale: reorientarea către valorile profund umane și viața spirituală autentică, educația insuflată de mentorii slujitori ai marilor idei, recuperarea memoriei ca sursă a posibilităților vii ale trecutului.

Vă așteptăm în fiecare lună în sala de conferințe din str. JL Calderon nr. 66