(21 noiembrie 1918-10 august 2003)
preot ortodox, preot paroh la Podul Văleni din comuna Poenarii Burchii, judeţul Prahova (1943-1947); biserica “Sf. Vasile” din Ploieşti (1947-1973 – în această perioadă a fost arestat de mai multe ori), biserica “Sf. Silvestru” din Bucureşti (1974-2003)
profesor la Institutul Teologic Ortodox din București
Arestat în noiembrie 1949 și condamnat la 3 luni de închisoar, apoi din nou în august 1950 pentru o scurtă perioadă de timp.
Este rearestat în 16 august 1952 și condamnat administrativ la 60 de luni de închisoare, este trimis în lagărele de muncă de la Canal. Eliberat în octombrie 1953 de la închisoarea spital Văcărești.
Despre arestarea din august 1952, fiul său, Rodion Galeriu își amintește:
Era în luna august 1952… Toți copiii, eram patru, și împreună cu mama ne-am dus la mănăstirea Cheia. Acolo totul era minunat. …. Mama a aflat vestea – despre arestarea tatei – și ne-a adunat pe toți. Și am plecat în mare grabă de la mănăstirea Cheia… Mama aflase prin mesageri pe care eu nu îi știu. Noi am fost tulburați dar nu conștientizam prea bine ce se întâmplă. Am ajuns acasă și acasă toate lucrurile erau răscolite. Și tata nu era.
Această perioadă lungă eu o am în memoria mea cu multe date, dar ele în timp s-au încărcat și de tot ceea ce am primit ca și cuvânt de la enoriașii din parohie. Atunci am început să înțeleg că ceea ce vedeam avea într-adevăr în spatele acțiunii lui oameni mulți.
Din clipa arestării tatei noi am rămas fără vreun fel de suport material…. Cei de la biserică, ceilalți trei preoți au avut mare grijă de noi…Știu despre un om care venea în fiecare zi și ne aducea o pâine. Noi eram o familie de patru copii, dintre care unul foarte mic, Serafim, născut în 1950…
….De fapt arestarea dânsului și ducerea la Canal a fost legat de acest fapt, că nu a acceptat niciodată interdicțiile statului care dorea ca la acel moment să nu se mai adune multă lume laolaltă. Dânsul nu a acceptat acest lucru și nu a acceptat nici lumea care avea nevoie în vreme de cumpănă de un sfătuitor. El se ducea în sate și peste tot, avea o acțiune misionară.
Nu i s-a intentat proces. Nu există acest lucru… În momentul în care a fost arestat, anchetele la care a fost supus și interogatoriile la care a fost supus, i se cerea să renunțe la tot ceea ce crede… i se spunea că copiii lui vor deveni cerșetori, soția lui va face trotuarul ca să poată câștiga banul din care să trăiască iar el va fi exterminat. Acesta era orizontul prezentat de ei… a trecut peste toate aceste vorbe. Din toate mărturisirile pe care le avem de acolo de la Canal reiese că s-a comportat așa cum Hristos cere fiecărui creștin… În fiecare duminică, acolo, pentru că știa liturghia pe de rost, în baraca în care stăteau, ținea slujba…
AIOCIMS nr. 1872 , interviu cu Rodion Galeriu, realizat de Alina Galeriu în mai 2004