Constantin Mitoi

(1915- 1995)
 
ţăran din satul Dârmăneşti,  a fost arestat la 8 august 1958 pentru că se opunea procesului de colectivizare forţată a agriculturii. La 15 septembrie  1958 Tribunalul Militar Craiova, aflat în deplasare la Piteşti, l-a condamnat la 10 ani de închisoare corecţională pentru uneltire contra ordinii sociale (art. 209 CP). 
 
În timpul celor şase ani de detenţie (1958-1964) a trecut prin numeroase închisori şi lagăre: Piteşti, Ocnele Mari, Aiud, Salcia, Periprava, Salcia, Giurgeni, Ostrov, Galaţi, Jilava, Aiud. După eliberare a fost în continuare şicanat de Securitate.
 
 
 
 
La data de 26 iulie 2014, în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Şcolii de Vară de la Sighet, profesorul de istorie Cătălin Nedelcu (Coşeşti, Argeş) a donat Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei hainele pe care deţinutul politic Constantin Mitoi, ţăran din satul Dârmăneşti, Argeş, le purta în momentul eliberării din închisoare, haine pe care soţia sa, Floarea Mitoi, le-a ţinut ascunse în podul casei după întoarcerea soţului acasă.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
În momentul în care, în timpul interviului realizat de profesorul Cătălin Nedelcu în iulie 2014, Floarea Mitoi a scos din podul casei hainele soţului, ea povestea:
Când a venit a zis că să nu-l întrebăm să ne povestească că nu poate a povesti pentru că sunt lucruri prea grave. (…) Hainele astea au stat într-o traistă de 50 de ani. (…) Uite-te cum sunt de cârpite… Eu mă mir de unde o fi avut ac şi aţă că nu le dădea… Au dat unu’ de la altu’… Ştiu eu din ce făcea… din ce n-ai fi gândit (…) Nasture pus… a avut, n-a avut… Atunci când s-a dezbrăcat eu le-am băgat în traista aia şi le-am aruncat în pod. Dar de-atunci eu n-am mai umblat la ele, că n-aveam de ce… Dar vezi că întâmplarea a făcut ca să le las acolo…  
Fragment din interviul nr. 3412 din AIOCIMS realizat de Cătălin Nedelcu cu Floarea Mitoi la data de 15 iulie 2014, în Dârmăneşti (Argeş). 
 
 
 
 
 
 
 
citeşte şi