În cadrul acestui departament sunt întreprinse cercetări legate de subiecte din istoria comunismului românesc, privind rezistenţa anticomunistă, sistemul concentraţionar românesc, dar şi privind celelalte ţări est-europene. Se lucrează cu cercetători angajaţi, dar şi cu foarte mulţi colaboratori din România, din celelalte state est-europene şi din Europa Occidentală.
Departamentul de cercetare răspunde de:
- realizarea unor studii specifice
- pregătirea simpozioanelor şi ţinerea de conferinţe pe diverse teme
- pregătirea ghizilor
- cooperarea cu celelalte departamente pentru promovarea Memorialului
Baze de date la care se lucrează
- Baza de date “Deţinuţi politici morţi în închisoare în perioada comunistă” – nefinalizată
Baza de date cuprinde până în prezent aproape 22000 de nume ale celor care au murit în închisori, lagăre de muncă, domiciliu obligatoriu, deportare sau azile psihiatrice. Informaţiile sunt verificate din mai multe surse, care sunt menţionate în dreptul fiecărui nume
Proiectul “Recensământul populaţiei concentraţionare din România” este un amplu proiect de cercetare bazat pe studierea a peste 90.000 de copii ale fişelor de încarcerare ale foştilor deţinuţi politici, fişe întocmite de aparatul represiv din perioada comunistă. Pentru mai multe informaţii despre acest proiect consultaţi secţiunea specială Recensământul populaţiei concentraţionare din România în anii 1945-1989.