2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010
- Cicerone Ionițoiu (8 mai 1924-26 ianuarie 2014)
- Ion Pelivan (1 aprilie 1879-25 ianuarie 1954)
- Duşmance ale poporului. Femei în închisorile comuniste / Recomandări de lectură
- Pr. Iosif Sabău: Voiau cu orişice preţ să ne determine să dăm declaraţii acuzatoare împotriva preoţilor
- Sora Clara: În momentul acela, celălalt anchetator, un căpitan, mi-a dat o lovitură aşa de puternică în piept, că am simţit că ceva a plesnit. Atât am spus: „Simt că a plesnit ceva în piept şi simt sânge în gură”.
- Emil Boșca-Mălin
- La mulți ani, Niculina Moica!
- In memoriam Teodor Stanca (25 martie 1933-13 octombrie 2023)
- Elisabeta Rizea (28 iunie 1912 – 4 octombrie 2003)
- Horia Florian Popescu: Am stat la Ministerul de Interne două săptămâni, . Pe urmă am fost mutat la Malmaison… După proces, m-au urcat într-o dubă şi m-am pomenit la Jilava
- Liviu Tudoraș: M-au ținut șase luni în anchetă. M-au bătut așa ușor, mănuși de box. Nu mă mai întrebați, că anchetele nu se făceau cu mănuși de catifea.
- Pantelimon Halippa. 120 ani de la naștere
- N. Carandino: După un drum destul de lung dar în viteză mare şi fără oprire, am ajuns la destinaţie. Adică într-o nouă închisoare…
- Misiunea Ethridge în România. Întâlnirea cu Basile Stoica, secretar general în Ministerul de Externe
- Aurora Ivanciu n. Totir: Pui de năpârcă… Nu mai auzisem până atunci aceste cuvinte, dar sunt convinsă că majoritatea copiilor de deținuți politici așa eram considerați.
- 19/20 iulie 1950: arestarea personalului care lucrase de-a lungul anilor pentru Nunţiatura Apostolică din România
- 70 de ani de la moartea episcopului Ioan Suciu în închisoarea din Sighet
- Silvia Montani: „Fetelor, plecăm acasă!”
- Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu: Nu văd cine s-ar fi apropiat de un copil pe care îl chema Arnăuțoiu
- Andras Visky: Prima mea amintire din această perioadă este următoarea: ne aflăm în tren, suntem păziți și mama mea este absolut neputincioasă, nu știe ce să facă cu noi. Ne e sete și ne este foame
- Voica Potârcă: Când aveam 9 ani, au arestat-o pe mama. Eram în clasa a III-a, deja rămasă fără mamă și fără tată
- Raluca Moise n. Burileanu: Nu am avut nicio jucărie, nici măcar o păpușă din cârpe
- 60 ani de la moartea episcopului Alexandru Rusu în închisoarea din Gherla
- Anton Dămoc: Era o duminică, 13 martie. Lumea trebuia să vină la biserică. Dar a venit armata, a înconjurat casa parohială, a îndepărtat lumea de la biserică. Au oprit oamenii care veneau la Sfânta Liturghie. Și așa am fost arestat în 13 martie 1949
- 9 martie, ziua deținuților politic anticomuniști
- Irina Urșianu: Nu mai aveam nimic, nici vacă, nici cai. Şi m-a arestat şi pe mine
- Dorina Potârcă: „Ce să iau cu mine? Mă duceți la Canal?”
- Ioana Hudiță Berindei: Ruxandra mă lua de mână și ma plimba prin casă și spunea: „Doamnă, doamnă, ata-i mama” și mă arata pe mine în poză
- Anastasia Iorgulescu (1 ianuarie 1933-12 februarie 2023)
- Ileana Budimir n. Opriș: Eu m-am născut în 1954, iarna, în acel februarie cumplit, de care își amintesc foarte mulți până în ziua de astăzi, în închisoarea Văcărești
- 5 februarie 2023: 60 de ani de la moartea lui Ion Mihalache în închisoarea de la Râmnicu Sărat
- 5 februarie 2023: 70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea din Sighet
- Iuliu Maniu (8 ian. 1873-5 febr. 1953)
- Paul Lăzărescu: Umilința mi s-a părut mai greu de suportat decât violenţele. Umilințele pe care le-am suferit atâţia ani de zile. Și, din păcate, și după eliberare am continuat să trăim în aceeași umilinţă.
- 15 noiembrie 1987. Cecilia Jugănaru: Lucram ca roboţii, dar pentru ce, nu ştiu, că bani n-aveam, nimic n-aveam… Perioada comunismului a fost o perioadă critică pentru noi, foarte critică. De aceea în ’87 ne-am revoltat. Am avut curajul să ieşim
- 15 noiembrie 1987. Nicuță Paraschiv: Nu pot să uit niciodată și nu cred că o să uit vreodată momentul când am ajuns la Județeană, atunci când s-a strigat prima dată „Jos Ceaușescu, Jos dictatura“ și apoi când s-a cântat „Deșteaptă-te, române“.
- 15 noiembrie 1987. Florin Postolachi: În momentul când ne-am întors la uzină, deja se știa că suntem în vizorul Securității; repercusiunile au urmat imediat.
- 15 noiembrie 1987. Werner Sommerauer: „Nu, strigă «Jos comuniştii»“.
- 15 noiembrie 1987. Iosif Farcaș: Meritul este al întregului oraș Brașov. Pe poarta uzinei, într-adevăr, am ieșit un număr mic de muncitori, dar pe distanța a 100 de metri, de la Autocamioane până în Calea București (e o distanță foarte mică, întreprinderea se poate vedea din Calea București) cred că numărul nostru era deja dublu sau mai mult decât dublu. Când toată coloana cu steagurile a intrat în Calea București, cred că au fost o mie de oameni pe 200 de metri; apoi, dintr-o mie s-au făcut trei mii și din trei s-au făcut opt.
- 15 noiembrie 1987. Marius Niculăescu: 15 noiembrie n-a fost un accident… Chiar dacă scânteia a plecat de la nevoia cea mai firească – „ne e foame, ne e frig, vrem căldură, vrem mâncare“ -, în cel mult o oră masele acelea de oameni au uitat că le e foame, că le e frig și au început să strige lucruri de neconceput pe vremea aceea. Nu mai voiau neapărat pâine, voiau libertate, nu mai voiau căldură, voiau să scape de dictator. Ne-am uimit și pe noi: am rămas uimiți de ce spuneam și de adeziunea pe care o simțeam în jurul nostru.
- 15 noiembrie 1987. Aurică Geneti: La Judeţeană s-a cântat „Deşteaptă-te române!”. Pur şi simplu se făcea pielea găinii pe tine în timpul acela, când s-a intonat imnul.
- 15 noiembrie 1987. Gheorghe Zaharia: La 15 noiembrie aveam 38 de ani și doi copii, unul de 12, altul de 13 ani. Stăteam greu atunci, nu aveam locuință. Nu eram membru de partid… Nemulțumiri erau multe, doi copii mici, mâncare nu, cartofii la rație, ouă la rație, pâine la rație… Am participat și eu, de la început până la sfârșit, pentru că pe toată lumea o durea suferința asta.
- 15 noiembrie 1987. Sofia Postelnicu: Noi iniţial am vrut să mergem în uzină, să vorbim cu conducerea. De-acolo n-a ieşit nimeni. Toţi au aruncat cu… ce s-a putut, cu pietre, au spart geamuri, n-a ieşit nimeni să stea de vorbă cu noi. Apoi am spart poarta şi-am ieşit afară pe poartă.
- 15 noiembrie 1987. Dan Anghel: Am fost ridicat pe data de 16, împreună cu fratele meu. Amândoi, s-a nimerit, lucram la aceeași secție, la aceeași întreprindere. Tot parcursul l-am făcut împreună cu el. Problema a fost simplă. Ne-a luat pe amândoi și ne-a dus la anchetă, la Brașov
- 15 noiembrie 1987. Mihai Macovei: Am dat declarația exact despre ce s-a întâmplat, ce am văzut eu. Că s-a strigat: „Jos..“, adică „Vrem mâncare“, „Vrem lumină“, să ne dea banii înapoi, că s-a cântat „Deșteaptă-te române“ la Județeană, că s-a strigat „Jos comunismul, Jos dictatorul“
- 15 noiembrie 1987. Iuliana Biro: La Bucureşti, cum am ajuns acolo, am fost închisă cu două fete de la secţia unde am lucrat. Şi noi n-am ştiut unde ne duc. Atâta ştiu, că de vreo două ori pe drum am oprit, şi noi ne-am gândit că „Acuma ne duc ca să ne împuşte, ca să ne lichideze, acolo…”
- 15 noiembrie 1987. Marius Boeriu: Când am ajuns pe scările Miliției, m-au întrebat: „știi pentru ce ești aici?“ „Bineînțeles că știu, pentru ieri, duminică, 15 noiembrie.“ Acolo au început să mă bată.
- 15 noiembrie 1987. Corina Iacob: În ziua de 15 au fost probleme cu schimbul trei că nu se dăduseră salariile – au fost diminuate, iar şefii luaseră prime – şi a fost scandal. Lumea oprise lucrul… Iar noi, când ne-am dus la schimbul unu, ne-am alăturat lor.
- 15 noiembrie 1987. Dănuț Iacob: Am mers pe acea stradă, strigând încontinuu: „Haideți cu noi“… Noi, în teribilismul nostru de copii (aveam 19 ani atunci), ne vedeam ca în filme: acum mergem și dăm jos comunismul. Deși nu s-a întâmplat deloc așa.
- Gabriela Cocora
- Simina Mezincescu: Eliberarea mea din închisoare a avut loc în ziua de 20 mai… Fiica mea a urcat scările şi a apărut tata care i-a spus “Yvette, n-o recunoşti? E mama”. Iar ea a răspuns: “Mama mea era blondă şi frumoasă”.
- Nicolae Lupea: …el a venit la mine şi, pe neaşteptate, mi-a tras o palmă foarte puternică. „Spune, mă! Ce-aţi discutat duşmănos?” Am răspuns: „Nimic!” Atunci mi-a ars o altă palmă, pe celălalt obraz.
- Revoluția anticomunistă din Ungaria (23 octombrie – 4 noiembrie 1956)
- Nicolae Vasilescu-Colorado
- Dumitru Nichita
- 13/14 octombrie 1952: Aurel Rozei, Nicolae Vasilescu-Colorado şi Dumitru Nichita sunt executați la Constanţa.
- In memoriam Horia Florian Popescu (28 februarie 1935 – 25 septembrie 2022)
- Alexandru Lapedatu (14.09.1876-30.08.1950)
- In memoriam Ion Sarion (1934-2022)
- Hans Bergel
- Arestarea lui Gheorghe Tașcă, 5/6 mai 1950
- „Noaptea demnitarilor” (5/6 mai 1950)
- Gheorghe Ene Filipescu
- Ioan Bota: În noaptea Paştelor am ţinut o predică, la rugămintea camarazilor de detenţie, cu tema: „Oare a înviat Hristos?”
- Vasile Gherman: Ceea ce vreau să vă spun în special de la Baia Sprie este cum am petrecut Paştele anului 1956
- Păuna Robitu: M-a luat la Rahova. Îţi făcea percheziţii să n-ai ace, să n-ai aţă, să n-ai elastic la tine, să n-ai nimica.
- Fântâna Albă, 1 aprilie 1941
- Vasile Fantaziu (29 februarie 1932-9 martie 2022)
- Hans Bergel: Lotul scriitorilor germani, Brașov 1959
- Sabina Wurmbrand
- Carolina Maria Vamoşiu
- Maria Plop
- Copii născuți în închisoare: Ileana Opriș
- George Sarry: Treptat, începusem sǎ ne obișnuim cu toate manevrele și zgomotele din închisoare. Dupǎ scârţâitul ușii știam cu precizie care celulǎ a fost deschisǎ.
- In memoriam George Sarry
- Vasile Tașcă: În ziua de 11 ianuarie 1958, toți oamenii s-au adunat la Sfat ca să ne deie cererile. Când am ajuns la Sfatuʼ Popular, o ieșit afară primaru’ comunei care era pe timpurile celea, unul Bălan, șî o spus că: „De-ați muri toți cudalbii, noi colectivuʼ tot îl facem”
- In memoriam FLORIN CONSTANTIN PAVLOVICI
- Petre Mihai Băcanu 80
- EPISCOPUL ANTON DURCOVICI 70 DE ANI DE LA NAȘTEREA PENTRU CER. 7 ANI DE LA BEATIFICARE
- In memoriam Paul Lăzărescu (1926-2021)
- Ioan M. Bota
- Dinu Pillat
- Iuliana Biro: Ne duceau la anchete zi şi noapte. Atâta bătaie am primit! Vai de capul nostru!
- Cecilia Jugănaru: În ’87 ne-am revoltat. Am avut curajul să ieşim
- Surorile France Marcovici și Arlette Coposu
- Clara Laslău: Miliţianul zice: „Lasă, nu mai plânge! Clara o să te îngrijească!”
- Zenovie Pâclișanu
- In memoriam Valentin Gligor (1936-2021)
- 65 de ani de la Revoluția din Ungaria
- In memoriam Marcel Petrișor (1930-2021)
- Ecaterina Ciobanu: În timpul foametei eu am avut de suferit foarte mult, ajunsesem la starea de distrofie completă.
- Foametea organizată din anii 1946-1947 din Basarabia
- In memoriam Ion Ilban (25.09.1930 – 9.07.2021)
- Anastasia Ruch-Banaru: Frigul siberian le-a scurtat și le-a distrus viețile la toți
- 70 de ani de la deportarea în Bărăgan. Rusaliile Negre, iunie 1951
- Rusaliile Negre. Deportarea în Bărăgan. Raluca Moise n. Burileanu: Noi nu am avut copilărie, nu am avut nicio jucărie, nici măcar o păpușă din cârpe
- Rusaliile Negre. Deportarea în Bărăgan. Maria Popescu: Noi am început să plângem atunci, să rămâi sub cerul liber… Fără apă, fără mâncare, fără nimic
- Rusaliile Negre. Deportarea în Bărăgan. Viorica Roman: Ne-am trezit în dimineață, pe la patru, cu o armata peste noi, cu puștile spre noi, ne-am și speriat
- Rusaliile Negre. Deportarea în Bărăgan. Valeriu Bosoancă: Perioada aia n-a fost copilărie absolut deloc
- Rusaliile Negre. Deportarea în Bărăgan. Delia Mecotă Toconiță: Am stat în bordei acoperit cu stuf. Au venit ploile, s-au rupt toate treptele, noi stăteam în apă, că te întrebi de ce suntem reumatici
- Rusaliile Negre. Deportarea în Bărăgan. Nicoleta Pletea: Și-au făcut ai mei o casă acolo, din chirpici, cum era la vremea respectivă, acoperită cu stuf din baltă, și în octombrie m-am născut eu
- Rusaliile Negre. Deportarea în Bărăgan. Maria Elisabeta Șandor: Mergeam cu mama vara la lucru, la câmp, la cules bumbac
- Rusaliile Negre. Deportarea în Bărăgan: Aurelia Chiriță: Ne duceau pe noi, copiii, forțat la cules de bumbac
- Rusaliile Negre. Deportarea în Bărăgan. Victoria Bălu: Eu auzisem că plecăm undeva cu trenul și eram încântată pentru că nu călătorisem cu trenul
- Rusaliile Negre. Deportarea în Bărăgan. Elena Belu: Îmi amintesc un lan nesfârșit și o potecuță. Și eu mă văd pe această potecuță. Deci, aceasta e prima mea imagine din Bărăgan
- Rusaliile Negre. Deportarea în Bărăgan. Elena Cinteză: În miezul nopții, am fost treziți. Tata mi-a spus să mă îmbrac că trebuie să plecăm și-am întrebat unde. A zis nu știu.
- Eugen Livovschi: După o săptămână eu și mama am ajuns la Harikov. Aici au deschis ușile și pentru prima dată ne-au adus mâncare.
- Elena Teodorescu: Bunica mea a fost deportată în această zi de 13 iunie împreună cu fiica ei, cu ginerele și cu băiețelul lor care avea 5 ani
- Și am făcut cu căruța șase săptămâni de la Cernăuți până la Baia de Aramă
- Elena Antonescu n. Decuseară: Am trecut noaptea granița cu căruța. Îmi aduc aminte ca prin vis cum mergeam cu o căruță noaptea
- Aurel Constantinescu
- Stelian Istrățeanu
- Constantin C. Giurescu: Îmi dau imediat seama că suntem în incinta unei închisori mari, cu parter şi două etaje
- Ion Nistor: Era în dubă o căldură insuportabilă când, duminică, 7 mai 1950, ajunserăm, pe la orele 4 după amiaza, la penitenciarul din Sighet, o clădire mare, înconjurată de un zid de 6 metri înălțime
- Tancred Constantinescu
- “La arestarea lui Tancred Constantinescu, fost ministru liberal, organele Securităţii au pătruns în locuinţa acestuia prin spargerea unui geam”
- Maria Rusu: Noi voiam să rămânem la individual, să ne muncim pământuʼ nostru fiecare
- Păuna Robitu:În anul ’61 a colectivizat toată comuna. N-a mai rămas nimini. Fie că a avut cerere, fie că nu, a rămas colectivizat.
- Dumitru Carastoian: Activiștii de partid umpluse toate comunele și toate satele, în special la noi, pentru că se știa de comuna noastră că e o comună de oameni răzvrătiți, care nu erau de acord cu colectivizarea
- Dumitru Ţârmac: Colectivizarea la noi s-o făcut în 1962. S-o făcut iarna. Atunci o fost strânjerea la menghină.
- Vasile Sfeșie: Ți-o luat boii, caii, căruță, plug, și o trebuit să fii slugă
- Sava Răileanu: P-ormă, după atâta chin care a fost, suportând atâtea greutăţi, cote, impozite, aşa după cum v-am mai spus, a apărut colectivizarea, la cari nu am aderat.
- Vasile Joghiu: Ca să te treci la colectiv, te forţau, dacă nu te treceai, te băteau
- Romulus Ioan Codea: Și-apăi fiind persecutat, în ziua de 9 martie ʼ60 m-am înscris şi eu la colectiv.
- Gheorghe Crișan
- Georgeta Corniță
- Iustina Constantinescu
- Ioniță Boboc
- Erzsébet Hajdu (sora Gabriella)
- Andrei Caragea
- Ioan Amarghioalei
- Ioan Oltean: Mi-o rămas întipărită în memorie, de la vârsta de 10-11 ani, câţi aveam atunci, toată, nici nu ştiu cum să-i spun, istoria asta a colectivizării, sau mai bine zis ce făceau organele astea de colectivizare…
- Cordelia Tașcă: Au venit să mă aresteze și pe mine în ’52… și țin minte că atunci mi-am spus – ca să vă dați seama ce puțin știam despre ceea ce se înâmpla în închisori – că am să mă întâlnesc cu tata. Nici nu-mi dădea prin cap că el murise
- Andronic Gâza: Când am ieşât din Sfat, am văzut că l-o spălat pi unu’ cu mătura, în pârâu, c-acolo îi pârâu. Era împroşcat cu sânje…
- Petru Albert: Eu mă duc acolo de unde am fost luat, la locul meu de muncă. Mă duc să predic, să spovedesc, să fac apostolat. Iar munca asta, a Securităţii, o faceţi dumneavoastră
- Ion Sarion: Pe cei apți de muncă ne-au suit iar pe bac. Era o cală unde erau paturile de fier pe patru rânduri. Și cala se închidea cu un capac de fier. În cala aia eram vreo 500 de inși.
- Eusebiu Munteanu: Bătaia în închisoare nu s-a oprit niciodată… Totul se întâmpla pe un fond de brutalitate şi violenţă continuă şi dispreţ total faţă de fiinţa umană
- N. Carandino: Casele din Rubla semănau între ele – fiind toate la fel de mohorâte. În fiecare, sta ascunsă o tragedie deosebită
- Niculina Moica: Mi-am găsit servici la o brutărie. Eram zilier, nu eram cu carte de muncă.
- Miltiade Ionescu: Nu v-am rugat să mă eliberați, așa că nu semnez nici un angajament
- Nicolae Gh. Constantinescu
- Aurel Stoicescu
- Gheorghe Cadar
- Constantin Mătăsaru
- Dumitru Tudor
- Boros Dominic Fortunat
- Ioan Negulescu
- Petre Popovici
- Petrică P. Enache
- Ilie Chițu: Am primit 20 di ani muncă silnică
- 9 martie, ziua deținuților politic anticomuniști
- În memoria femeilor închise, deportate, ucise în perioada comunistă
- Dorina Potârcă: Eram cam 100 de femei… Ne-am culcat pe scânduri, goale, fără paie, fără nimic
- Aristina Pop Săileanu: Stalin a murit în 5 martie 1953, iar pe noi ne-au prins în 8 martie 1953
- 8 martie 1952, în deportare, în Bărăgan
- Ion Văcaru: Când au intrat ei la colectiv, au intrat cu lăutarii și dacă noi n-am vrut să ne înscriem, ne-a forțat
- Revolta împotriva colectivizării, Dobrotești (7 martie 1961)
- La moartea unui dictator, 5 martie 1953
- Munci și zile în Bărăgan: 6 martie 1953, Trăim sub impresia morții papașei…
- Cosmetizarea realității – colectivizarea agriculturii în imaginile propagandei comuniste
- Tudor Velsa
- Cutremurul din 4 martie 1977
- Nadia Russo și Guy Bossie
- Gheorghe Ducu
- Florea Olteanu: Când manifestanţii au atacat clădirea ministerului în 24 februarie 1945 eu am cerut imediat ajutor la Curtea Marţială, să-mi trimită încă un procuror care să cerceteze blocurile de unde se traseseră focurile asupra manifestanţilor
- Cornelia Macarie: În 1950 părinţii au fost evacuaţi din cauză că au fost chiaburi şi pe motiv că n-au săpat cucuruzul şi că n-au dezmiriştit după ce au secerat
- Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu: Ce mi se pare și acum remarcabil este că, nici după ani de zile, la mijlocul anilor ’50, tata nu pare să fi fost deznădăjduit, nu a avut intenția să se predea și nici să se sinucidă, deși era din ce în ce mai evident că nu aveau scăpare.
- Paul Lăzărescu: N-am avut niciodată sentimentul răzbunării
- Vasile Paraschiv, Abuzurile psihiatrice din Europa de Est în perioada comunistă
- Iuliu Maniu – încercarea familiei de găsire a osemnitelor și de reînhumare, la aproape 20 de ani de la moartea sa
- 1/2 februarie 1958 – frații Teodor și Avisalon Șușman din rezistența din Apuseni, ard într-o șură refuzând să se predea trupelor de Securitate
- In memoriam Ion Baurceanu (15 febr. 1931 – 30 ian. 2021)
- Crăciun în penitenciarul de femei de la Miercurea Ciuc
- Crăciun în lagărul de muncă de la Cavnic
- Crăciun în lagărul de muncă Kilometrul 4: Cineva din mulţime începe colinda „Ce vedere minunată!” Şi la acest ton sfânt, toată mulţimea de deţinuţi, câți eram noi acolo, am colindat
- Ilie Lazăr. 125 de ani de la naștere
- Alexandru Bârlădeanu
- Ioan Ploscaru: Eu am fost consacrat Episcop în 30 noiembrie 1948, cu o zi înainte de desfiinţarea oficială prin decret a Bisericii noastre
- Lia Lazăr Gherasim: Iuliu Maniu, cunoscând popularitatea de care se bucura tatăl meu în circumscripţia sa electorală, în “ţara” lui, a alcătuit lista cu propuneri electorale înlocuind numele tatălui meu – arestat – cu cel al mamei mele: Mara Ilie Lazăr
- Doina Cornea: Prezenţa miliţienilor la poartă, paşii securiştilor în urma mea mi-au transformat plimbarea solitară – al cărei scop fusese întâlnirea de taină cu liniştea cerului, cu blândeţea copacilor şi aromele pământului – într-o amară neputinţa de a mă menţine în acea adâncă limpezime interioară
- Dumitru Mitchievici, Martor la alegerile dintr-un sat de lângă București, 19 noiembrie 1946
- Ștefan Boțoiu
- Constantin Marțian
- 15 noiembrie 1987, o zi de toamnă, cândva
- 11 noiembrie 1947: sentinţa nr. 1988 a Tribunalului Militar al Regiunii II Bucureşti în procesul liderilor PNŢ
- Dan Mugur Rusiecki: În ziua de 5 noiembrie 1956 am plecat de acasă spre Piaţa Universității …Erau studenţi din toate facultăţile
- Radu Macri
- Constantin Andriano
- Ilie Andreescu
- 28 octombrie 1948: arestarea episcopilor greco-catolici
- Vladimir Bukovski: Misiunea noastră era să luptăm împotriva fricii, pentru că frica era ca un fel de gheață care cuprindea întreaga societate
- In memoriam Liviu Tudoraș (5.09.1932-24.10.2020)
- Dragu Buricescu
- Gabriel Negrei
- Alexandru Buricea zis Lixandru
- Georgeta Pop n. Coman: În toamna lui 1958, când tata a fost arestat, era cu câteva zile înainte de a începe școala.
- Aurelia Sanda Teodorescu
- Dumitru Teodorescu
- Ilarion Felea
- Școala în deportare, în Bărăgan
- Vasile Dudeanu
- „Candidații din satele noi (satele înființate în Bărăgan de deportați, în 1951, n.ed.) sunt respinși de la examen”
- Nicolae Ciobanu
- Dumitru Hotico
- Egon Xaveriu Haider
- Maria Proca
- Maria Herescu
- Dumitru Drăgan
- Ovidiu Bălan
- Traian Siabdei
- 2 septembrie 1958: Iosif Capotă și Alexandru Dejeu sunt executați în închisoarea Gherla
- Ion Corniță
- Virgil Solomon
- Constantin Ionașcu, Ororile și farmecul detenției: De la Malmaison m-au dus înapoi la Interne și de aici, la „depozitul” de la Jilava
- Marian Constantinescu
- Miltiade Ionescu, Detenție totală: Asta era faimoasa Securitate Rahova, unde a rămas centrul de anchetă al Bucureștiului și unde se strângeau toate cazurile acestea cu tentă protestatară. Atmosfera de acolo era foarte deprimantă, în sensul că te aflai în fața unui mare și amenințător necunoscut.
- Dumitru Ilieș, țăran din Breazu, Iași: Întovărășirea s-o făcut tot cam cu silnicii
- Zamfira Lauric: L-o împuşcat pi tata…el o fost împușcat din spate. Nu din față, o fost împușcat din spate
- Revolta țăranilor din Frătăuții Noi, 7 august 1949
- Rozalia Vancea: Toți erau în tren de marfă, în care ne-o urcat câte treizeci, poate și mai mult într-un vagon, în vagoane de marfă. Acolo erau bătrâni… alții bolnavi, cu copii mici, tot felul de oameni
- Veronica Ungurean despre fratele său, Ioan Davidean, țăran din Frătăuții Noi, împușcat în timpul revoltei din 7 august 1949
- Vasile Popescu despre revolta țăranilor din Calafindești din august 1949
- Silvia Druțău despre fratele ei, Gheorghe Ilonca, țăran din Berechiu, Arad, împușcat în timpul revoltelor din august 1949
- Ioan Hălăngău: Unu’ din comună de la noi s-o dus să tragă clopotu’ în comună, ca toți oamenii să fie pregătiți dacă vine armata, și să ne împotrivim lucrurilor
- Ileana Lupu Sârbu
- Iulie 1949: revolta țăranilor din Vorniceni împotriva colectivizării
- Valeria Sfichi: L-am primit (pe Vasile Motrescu). Apoi o povestit că o stat vreo două săptămâni pe câmp, prin păpușoaie, prin frig, da’ n-o mai putut sta și-o venit. Ne-am mai odihnit, atuncea o rămas la noi. O rămas la noi nu mai pot să spun cât, când o mai mers în pădure, când termina mâncarea venea… Timp de doi ani și jumătate.
- 29 iulie 1958: Vasile Motrescu este executat în închisoarea Botoșani
- Vasile Stoica
- Dumitru Stoenescu
- Laura Săulescu Riga: Eu, de la vârsta de douăzeci şi trei de ani, am rămas… eu n-am dinţi în gură, numai plăci… Dar aşa m-au bătut, de nu mai ştiam cum mă cheamă
- Clementina Mayer (sora Josefa)
- Ileana Rotaru n. Totir: Cu certitudine, am aflat (de moartea tatălui) după Revoluţie, când am obţinut procesul verbal de execuţie… Afectiv, nu ştiu dacă mă credeţi, dar în adâncul sufletului, îl aştept şi acum
- Micaela Ghițescu: Ceea ce pe mine m-a chinuit realmente a fost lipsa ochelarilor, eu sunt foarte mioapă şi bineînţeles că nu mi s-au lăsat ochelarii în celulă
- Leontina Popa: În momentul arestării soţul meu avea 30 de ani. Era căsătorit şi aveam împreună o fetiţă de 4 ani şi eram gravidă de 7 luni, fetiţa care s-a născut în luna februarie 1955, deci la 2 luni după arestarea lui
- N. Carandino: Am ajuns relativ repede la Tămădău, lângă Fundulea, unde urma să sosească la ora 6 dimineaţa avionul.
- Aurelian Barbici
- Ion Ghionea: Mi s-au confiscat cârjele, socotite obiecte contondente și am rămas pe dușumeaua dubei stând în fund. Menționez că eram infirm, lipsindu-mi piciorul stâng de sus de genunchi
- Aurel Miftode
- Aurel Berlescu
- Stelian Berbecaru
- Uliana Țăran din Cimișeni: Eu aveam doar 12 anişori, ne-au dus în vagoane de cărbune, eram peste de 30 persoane în vagon, ne dădeau câte o căldare de apă când considerau necesar
- Cezar Simionescu
- Elena Teodorescu
- Petru Leca
- Petre Enescu
- Mircea Magri
- 25 iunie 1950, revolta țăranilor din Bârgăuani, Neamț, împotriva colectivizării forțate
- Gheorghe Darie, țăran din Bârgăuani, mort în închisoarea Gherla la 21 aprilie 1953
- Ștefan Luntraru
- Elena Lemnaru
- 22 iunie 1958: arestarea mai multor membri și susținători ai grupului de rezistență condus de Toma Arnăuțoiu
- Petre Dumitrescu
- Mihai Moroșanu
- Maria Ionescu (n. Ciocan), țărancă din Roma, jud. Botoșani
- Eugen Fericeanu
- Rusaliile negre. Deportarea în Bărăgan. Aristotel Untaru: Ne-a somat ca în termen de două ore să fim cu bagajul gata pentru a fi deportaţi, destinaţia necunoscută
- Rusaliile Negre. Deportarea în Bărăgan. Rodica Botez Gărdăreanu: Ne-au dus în câmpul acela unde erau bătuți țărușii. Primul petec de pământ a fost al nostru. Probabil, pentru că pe bunic îl chema Basica, era în ordinea alfabetică
- Rusaliile Negre, 18 iunie 1951: La gară, ne-au adunat pe toţi şi auzeam diferite zvonuri că ne duc în Siberia
- 17 iunie 1953: revolta est-germanilor împotriva ocupației sovietice
- Radu Rusu, țăran: În 1952 o început propaganda cu colectivizarea. La noi, în comuna Ţibucani, nimeni nu era de acord cu colectivizarea, să se treacă în colectiv.
- Iosif Kern
- Iulius Filip: O SCRISOARE TRIMISĂ „SOLIDARITĂŢII“, 12 iunie 1981
- Dumitru Poșta
- Preotul Aristotel Mihail
- Militade Ionescu: Evadarea nu a fost o goană după libertate, ci o acțiune de protest
- Munci și zile în Băragan: iunie
- In memoriam Dorana Coșoveanu (1935-2020)
- In memoriam Ioan Radu (29.10.1930-26.05.2020)
- Lucreția Jurj: Am să vă povestesc cum a fost viaţa unui partizan în munţi… Viaţa din munţi nu a fost aşa de uşoară
- Constantin Ticu Dumitrescu
- Constantin (Bebe) Brătianu
- Mărturisiri. Corneliu Coposu în dialog cu Vartan Arachelian: Dacă numiți carieră politică și cei 18 ani de pușcărie… Cred că, din punctul meu de vedere, mi-am făcut datoria.
- Aristina Pop Săileanu (13 mai 1931-19 mai 2019)
- Márton Moyses
- În libertate cu Libertatea
- Iuliana Preduț Constantinescu
- Anton Demeter
- Lilly Carandino
- Nicolae Carandino
- Nopți albe, zile negre: Să te plimbi în diagonala celulei trei paşi înainte, trei paşi înapoi, de nenumărate ori şi să mai treacă un an, încă unul
- Detenția totală: …la noi nu există să nu spui, să nu declari. Toți cei care ajung aici spun tot, tot ce vrem noi
- Tortura pe înțelesul tuturor: Cu excepția bastonului, nu și-a folosit niciodată armele pe pielea mea; prefera să mă ancheteze cu pumnii și cu muchia palmei, uneori cu șpițul pantofului în fluierele picioarelor
- Munca cea mai istovitoare la Sighet era pomparea apei din beci
- Arestările din 5/6 mai 1950. Mărturia Anei Drimenţ despre arestarea lui Radu Roşculet
- Arestările din 5/6 mai 1950. Mărturia Dorinei Potârcă despre arestarea soțului ei, Virgil Potârcă
- Arestările din 5/6 mai. Elisabeta Flory Filotti n. Tașcă despre arestarea tatălui său, Gheorghe Tașcă
- Arestările din 5/6 mai 1950. Mărturia Marilenei Bocu, soția lui Sever Bocu
- Ion Vasilescu Valjan
- Zoltan Hajek
- Constantin V. Dumitrescu
- Ioan P. Drăgan
- Teodor Racovițeanu
- Neculai Popa, țăran din Târpești: …Atuncea cu colectivizarea, oamenii fugeau de acasă. Și-i șicana ca să semneze
- Mihai Păvăluță
- Constantin Ionaşcu
- Carte poștală trimisă familiei de învățătorul Ilie Stănescu, încarcerat în penitenciarul din Oradea
- Sorin Tulea
- Povestea motocicletei proiectate de deținuții politic de la Aiud
- Carte poștală trimisă din lagărul de muncă Poarta Albă de deținutul politic Pantelimon Chirilă
- „Cristos a înviat”, în spatele gratiilor. Fragment din mărturia sorei Clara Laslău
- Sora Clara (Catrina Laslău)
- Gavrilă F. Tarbu
- Ștefan Toma
- Ion Pop Ienci
- Elena Z. Boilă
- Carmen Verona
- Adriana Cassasovici Juvara
- Arh. Radu Ștefănescu: Rănile cauzate de cutremur ne însoțeau la tot pasul în București
- Nicolae Penescu
- Emil Socol
- Vasile Duțescu
- Ioan Dulce, condamnat pentru ”manifestări duşmănoase la decesul Marelui Stalin”
- Gheorghe Damian, condamnat la 3 ani de închisoare pentru că a trimis scrisori către postul de radio Europa Liberă
- Elisabeta Miller
- Tortura pe înțelesul tuturor: Principala activitate a zilei era ancheta
- Tortura pe înțelesul tuturor: Ultima imagine a libertății, rămasă fixată pe retină, a fost albul pufos, umed, imaculat al ninsorii în noaptea de iarnă
- Aurora Dumitrescu
- Aurel I. Marinescu
- Augustin Pacha
- Tortura pe înțelesul tuturor: Am părăsit Jilava la sfârșitul lui august 1959, fără păreri de rău. Îmi ziceam că oriunde voi ajunge va fi mai bine decât în groapa aceea cu mirosuri pestilențiale, la discreția unor gardieni criminali, beți de rachiu, îmbătați de gustul puterii și al sângelui
- Tortura pe înțelesul tuturor: Dacă există o ierarhie a răului, răul cel mai greu de suportat la Jilava mi s-a părut a fi absența oricărei intimități
- 6 august 1949 – revolta țăranilor din Calafindești
- Ilie și Toader Posmagiu, țărani din Bârsești, executați în 24 iulie 1950
- Valeriu Moldovan
- Nicolae Bășoiu
- Titu Jubleanu
- I. D. Sîrbu (28 iunie 1919 – 17 septembrie 1989)
- Sâmbătă 20 iunie 1987 a fost rasă de faţa pământului şi biserica Sf. Vineri, situată în inima târgului vechi al Bucureştiului (din jurnalul arh. Gh. Leahu)
- Cornelia Fiat: Am cules melcișori. Și astea au fost singurele jucării cu care am plecat în Bărăgan
- Iulius Filip: „IRECUPERABIL PENTRU ORÂNDUIREA SOCIALISTĂ”
- Gheorghe Arsenescu
- Aristina Pop Săileanu: Am auzit cum se deschid celulele, zăvoarele acelea grozave
- Traian Nițescu
- Gheorghe Catargi
- Gheorghe Iriminoiu
- Aristina Pop Săileanu: Eu sunt doar o picătură din acel ocean
- Ana Capotă
- Constantin Fotescu
- Enache Barghiu
- Paștele de la Strâmba a fost o sărbătoare a tuturor. Preoți ortodocși, catolici, greco-catolici și reprezentanți ai altor biserici creștine au trecut peste deosebirile de cult și au slujit împreună, într‑o impresionantă probă de ecumenism
- Paula Ventzel
- Elena Ion n. Arnăuțoiu
- Ștefan Coteanu
- Victor Boroș
- Ioan Popșa
- Mihai Angheluţă
- Partizani din grupul Dabija executaţi în aprilie 1950
- Nicolae Niţescu
- Justiția populară opera cu cifre rotunde. Pedeapsa minimă era trei ani, maxima însemna veșnicia execuției prin împușcare
- Memet Ali Edip
- Îmbrăcaţi în haine de ocnaşi, martiri ai credinţei lor, toţi aceşti bătrâni nu păcătuiseră desigur decât prin omenie
- Marton Aron
- Leon Mănăstireanu
- Melentina Bardoși: ”Ce să vă mai spui, că o istorie v-aș puteʼ spune… din tăte. Or fost multe pe capuʼ nostʼ. Daʼ or trecut! Aici suntem…”
- Ion Popovici Epure
- Dragoș Oloieru
- 21 martie 1986, din jurnalul arhitectului Gheorghe Leahu
- Or tot dus ceva tratate cu mine să mă-nscriu la colectiv. Şi-am zis: „Domʼle, nu vreau!”. Și-atunci o zis către unu’: „Du-te şi bagă-l să se mai gândească”.
- ”Ne-o pus cote de nu ne-o ajuns grâul cât l-am făcut să-l dăm de cotă”
- Ana Herlea: ”Dă-te la colectiv, că dacă nu, le scoatem pe fete de la şcoală, să vie acasă, că n-au ce mai căta acolo”
- Romulus Ioan Codea: Și-apăi fiind persecutat, în ziua de 9 martie ʼ60 m-am înscris şi eu la colectiv
- Jakab Antal
- Am avut un sindicat liber în 1979. SLOMR – 40 de ani de la constituire
- Romulus Rusan despre cutremurul din 4 martie 1977: Blocul s-a făcut ca o armonică ṣi s-a ṣi torsionat, peste mine au căzut patru etaje
- Dumitru Georgescu
- Munci și zile în Bărăgan: 1 martie
- 28 februarie 1986, din jurnalul arhitectului Gheorghe Leahu
- Alexandru Liciu
- 28 februarie 1952 – 6 persoane acuzate de ”înaltă trădare” (legături cu legațiile franceză și engleză) sunt executate la Jilava
- Emanoil Mihăilescu (16.12.1935-27.02.2019)
- Iuliana Felvinczy
- Florea Matei
- Constantin Potârcă
- Sándor Imre
- Leonida Smochină
- Ion Silvășan
- Eleonora Bunea-Wied
- Ororile și farmecul detenției: Colonia „Kilometrul 4 Saligny”
- Gheorghe Amzulescu
- Munci și zile în Bărăgan: 16 februarie 1953
- Am fost duși la tribunal cu același „ceremonial”: cu lanțuri la picioare, păziți cu pistoale mitralieră
- Detenția totală
- Leon Manu
- La proces, am stat ca niște mumii
- Trista Jilava… Mormântul Jilava…
- Petru Todoca
- Mihail Romniceanu
- Să fi avut o contribuţie şi Braşovul? Din jurnalul arh Gheorghe Leahu, 12 februarie 1988
- Toma Burtea
- Vasile Keseru
- „Opt femei la corvoadă. Repede!”
- Munci și zile în Bărăgan: 8 februarie 1953
- Gheorghe Tomescu
- Radu Roșculeț
- Iosif Kiss
- Gheorghe Ieșeanu
- Ioan Carlaonț
- Filip Amicșulesei
- Olimpia Negritu