Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Documente și obiecte din arhiva VASILE PARASCHIV

Documente și obiecte din arhiva VASILE PARASCHIV

posted in: Din "marea de amar"
Memorialul Sighet, Sala 77: Oponenţi şi disidenţi în deceniile 8 şi 9

În mai 2001 domnul Vasile Paraschiv a donat Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei documente importante din activitatea sa de disident – scrisoarea de 366 de pagini adresată lui Nicolae Ceauşescu, interviuri, scrisori către Europa Liberă, fotografii şi doua aparate de radio la care  asculta radio „Europa Liberă”.

În iulie 2002 Vasile Paraschis a participat la Memorialul Sighet la deschiderea sălii „Disidenţi şi oponenţi în anii 80”, una din secțiunile expoziţiei fiindu-i dedicată.

Domnul Paraschiv a fost prezent de-a lungul anilor la diverse evenimente organizate de Memorialul Sighet .

Vasile Paraschiv

Vasile Paraschiv (foto Florin Eșanu)

(1928-2011)

Născut în 1928, muncitor electromecanic din Ploieşti, membru al PCR încă din 1946
În 1968 s-a retras din PCR considerând că partidul nu-i mai reprezenta pe muncitori. A fost arestat la 29 iulie 1969 şi internat la spitalul de boli psihice de la Urlaţi, fiind externat după ce declarase greva foamei.
La 3 martie 1971 a adresat CC al PCR şi Uniunii Generale a Sindicatelor din România o listă cu 11 propuneri privind liberalizarea vieţii sindicale. A fost din nou arestat şi internat în azilul psihiatric de la Voila Câmpina.
În 1976 îşi exprimă, într-o scrisoare trimisă postului de radio „Europa Liberă”, solidaritatea cu foştii membri ai PSDR, care suferiseră în primi ani ai regimului comunist, condamnări politice. Este din nou internat, la 1 decembrie 1976, în azilul de la Voila şi ţinut sub observaţie până în 23 decembrie, diagnosticul fiind „psihopatie paranoică…psihoză delirantă…comportament antisocial patologic”.
În februarie 1977 aderă la mişcarea Goma, fiind printre semnatarii scrisorii adresate conferinţei de la Belgrad. În aprilie 1977, în urma unei vizite la locuinţa din Bucureşti a familiei Goma, este rearestat, anchetat la Securitatea din Ploieşti şi internat la spitalul de boli psihice din Săpoca, Buzău, la secţia de bolnavi incurabili, violenţi şi periculoşi.

 

citiți și

Vasile Paraschiv

 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie.

 

© CISAC