Născut în Banat în ajunul Unirii cu Țara, Domnul Mihai Șora este un simbol al unității și perenității spirituale. Secolul pe care l-a traversat a cunoscut două războaie mondiale, o perioadă de renaștere și câteva dictaturi și – peste toate – o cultură pe care a onorat-o și o reprezintă la cel mai înalt nivel și în cele mai diverse ipostaze.
Bănățean și european, fiu de preot și filosof raționalist, luptător în rezistența franceză și repatriat într-o țară aflată sub dictatură, editor de elită și apărător al libertății literelor, ministru al Educației și protestatar în Piața Universității, promotor al societății civile și al Alianței Civice, Mihai Șora este înțeleptul care mai mult ascultă decât vorbește, autorul care mai mult citește decât scrie, uimindu-ne prin vivacitatea și luciditatea sa, care ne încurajează pe toți. Prezența sa printre noi este un miracol.
Omul care n-a urât pe nimeni și care a știut să împace pe toți ne împrumută, ori de câte ori îl întâlnim, la Memorialul Sighet sau pe străzile Bucureștiului, sentimentul tonic că nu suntem singuri.
Suntem mândri că îi suntem contemporani,
Ana Blandiana, Romulus Rusan și colegii de la Fundația Academia Civică