Născută la Sibiu în 22 februarie 1924, se mută cu familia la Buşteni.
La vârsta de 21 de ani, în ianuarie 1945, este deportată pentru cinci ani în Donbas, împreună cu cei 75000 etnici germani duşi la „munca de reconstrucţie” a URSS (după ce încercase să se sustragă, fiind şantajată prin arestarea unei verişoare bolnave ce urma să fie deportată în locul ei).
Munca istovitoare şi umilitoare din Donbas (unde a fost transferată prin diverse locuri de muncă, inclusiv în mină) este descrisă cu mare acurateţe în cartea bilingvă „Amintiri” („Erinnerrungen”), tipărită în urmă cu câţiva ani cu sprijinul Forumului Democrat al Germanilor din Regiunea Extracarpatică, prin intermediul Departamentului pentru relaţii interetnice din cadrul Guvernului României.
Din această carte aflăm de la o a doua experienţă concentraţională suferită de doamna Dana Dumitru: arestarea în 1959 şi condamnarea sa pentru uneltire contra ordinii de stat (articolul 209 CP). În anii de detenţie, până la reducerea pedepsei şi eliberarea din 1962, Dsa a parcurs un nou itinerar tragic în Gulagul românesc: Ploieşti, Mislea, Jilava, Arad, Oradea.
După 1990, dna Dora Dumitru-Kenzel se dedică unei activităţi civice deosebite în cadrul Forumului German din România şi al Bisericii Luterane.
Cu ocazia fericitei aniversări din 22 februarie a.c., îi dorim sănătate şi o felicităm pentru demnitatea şi altruismul său.