Home » English » Memorial » From "the sea of bitterness" » Doru Mihai Dobrescu (1934-2014)

Doru Mihai Dobrescu (1934-2014)

Doru Mihai Dobrescu
(1934-2014)
 
 
 
 
 
Student în anul VI la Facultatea de Medicină, Doru Dobrescu a fost arestat la 8 ianuarie1959, fiind acuzat  de „participare la organizaţie subversivă”, de fapt un grup de studenţi medicinişti care, atunci când se întâlneau, purtau şi „discuţii politice”. 
 
 
 
 
Arestat în ianuarie 1959, Doru Dobrescu va primi o condamnare de 3 ani închisoare. În 8 aprilie 1959 Consiliul de conducere al Facultăţii de Medicină lua decizia exmatriculării lui Dobrescu. La data când se lua decizia exmatriculării, Dobrescu era în arestul Securităţii de exact patru luni. 
La 28 mai 1959 fratele său, Radu Dobrescu, student în anul IV la Facultatea de Medicină Generală, era sancţionat cu “mustrare scrisă” şi amânarea sesiunii de examene pentru toamnă, anulându-i-se dreptul de a se prezenta la examenele din luna iunie, pentru „lipsă de vigilenţă faţă de fratele său”. 
După eliberare Doru Dobrescu a profesează ca medic la Craiova. 
Deputat în Parlamentul Românei (1992-1996), ales pe listele Convenţiei Democrate
Grupul Victor Gordan
Grupul de studenţi de la Facultatea de Medicină din Bucureşti a intrat în atenţia Securităţii în din august 1957 când s-a şi deschis un dosar de urmărire informativă. Tot cazul “Gordan” – Victor Goradan, student la Facultatea de Medicină, considerat de Securitate liderului grupului – a fost construit de Securitate pe baza notelor informative date de agentul “Vasile Titu”.
La 29 ianuarie 1959 au fost formulate concluziile de învinuire în cazul studenţilor de la Facultatea de Medicină în frunte cu Victor Gordan şi Ion Sarion, dosar instrumentat de anchetatorul penal de Securitate lt. maj. Marian Boaca (cei implicaţi în acest grup fuseseră rând pe rând arestaţi în perioada septembrie 1958-ianuarie 1959). Victor Gordan, Ion Sarion, Eusebiu Munteanu, Dorin Palade, Emanoil Pleşa, Valerian Drăgoi şi Octavian Stoican erau acuzaţi de crimă de uneltire contra ordinii sociale, Doru Dobrescu de difuzare de publicaţii interzise, iar Ecaterina Petricu (soacra lui Emanoil Pleşa, cu care locuia în acelaşi apartament) de „favorizare de infractor”.
Procesul a avut loc în 1959, prin sentinţa 1363/1959  a Tribunalului Miltiar Bucureşti fiind date următoarele pedepse: Victor Gordan, 10 ani, Ion Sarion, 8 ani, Eusebiu Munteanu, 8 ani, Dorin Palade, 7 ani, Emanuel Pleşa, Octavian Stoican, Valerian Drăgoi, câte 6 ani, Doru Dobrescu şi Ecaterina Petricu câte 3 ani.
 
 
 
În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie. 
 
 
citeşte şi