Eram tânăr locotenent de 25 de nai în arma geniului, făcând parte dintr-o unitate de construcții Căi Ferate, cu sediul la Chitila.
Fiind numit să asigur securitatea unei secții de votare, din afara Bucureștiului, sunt trimis, cu circa o săptămână înaintea alegerilor, să particip la un așa numit instructaj, care a avut loc în cazarma Regimentului 6 ”Mihai Viteazu” din Calea 13 Septembrie.
Instructajul a durat mai multe ore, înc are generali și ofițeri ne-au lămurit în mod detaliat unde vom merge, care ne va fi misiunea, cum vom proceda, ce datorii sfinte avem față de patrie. Suntem prelucrați despre covârșitoarele datorii militare pe care le vom avea pentru buna desfășurarea a alegerilor, atrăgându-se atenția asupra dificultăților care vor apărea, deoarece poporul nu este suficient lămurit. (…) La nevoie, ni se spune, vom apela chiar la deschiderea focului.
…Sunt repartizat la secția de votare din Brezoaiele, comună mare la cca 30-40 km de București. (…) Mă lămuresc că organele oficiale locale, și mai ale primarul și învățătorul, sunt în slujba regimului comunist, deja instalat. …În zilele premergătoare alegerilor, se petrec pregătiri intense care mă conving că totul se face pentru ca alegerile să fie câștigate de regimul comunist.
…În fine, a sosit și ”istorica” zi de 19 noiembrie 1946, zi frumoasă, însorită, însă cu multe semne de întrebare, deși eram convins că nu poate avea decât un singur rezultat: victoria forțelor comuniste, prin falsificare.
Încă din zori, începe votarea. Țăranii, în ordine, disciplinați, stau la coadă în fața școlii, unde este secția de votare a comunei Brezoaiele. Țăranii stau tăcuți, dar cu mari speranțe de mai bine. Sunt tânăr, dar totuși citesc pe fața lor încrederea pe care o au în rezultate. Îi compătimesc că sunt atât de naivi și mai cred într-o schimbare.
…Răsuflu ceva mai ușurat atunci când intru într-o cabină și bineînțeles votez împotriva ”Soarelui”, pentru ”Ochi”, care este semnul electoral al Partidului Național Țărănesc. Mai târziu voi constata că tot ce făceam noi era o mare parodie, fiindcă totul era inutil, rezultatele fiind dinainte stabilite.
…Ore întregi, până aproape spre ziuă, am asistat cu toții la repartizarea voturilor pe partide, precum și la numărarea lor.
Cam toată lumea era optimistă că minunea se va produce. Pe primul loc, cu voturile cele mai multe, s-a stabilit a fi Partidul Național Țărănesc al lui Maniu.
…Nu se făcuse bine dimineață când o mașină încărcată cu ofițeri și militari din Ministerul de Interne s-a oprit în fața secție de votare. Ne-au luat procesele verbale întocmite de noi, le-au rupt și au întocmit imediat alte procese verbale, cu rezultatele care trebuiau consemnate, mai dinainte stabilite.
fragment din mărturia lui Dumitru Mitchievici, trimisă Memorialului Sighet în aprilie 1996 și publicată în Romulus Rusan (ed.), Anul 1946. Scrisori și alte texte, Fundația Academia Civică, 1997