(1916-2005)
medic dermatolog
A fost arestat la 22 februarie 1952 și a primit o condamnare administrativă de 9 luni pentru ”zvonuri”. Și-a executat pedeapsa în lagărele de muncă de la Ghencea și Fundulea. Eliberat la 9 decembrie 1952, la expirarea pedepsei.
În februarie 1952 s-au făcut arestări masive. Am aflat pe urmă la închisoare, în celulă, vorbeau deţinuţii, şi am aflat cine a fost arestat; se pare că, exceptând doi ţărani şi un preot, la Braşov cu lotul meu a fost arestată intelectualitatea şi funcţii de conducere: directorul de la „Tractorul”, directorul liceului cutare, directorul cutare, a fost un moment în care ei au trebuit să aresteze oameni cunoscuţi, cu priză de public, ca să creeze o stare de teamă.
Şi mai departe urmează calvarul, pentru că este foarte greu să înţelegi, la vârsta dumitale, la condiţiile în care de bine de rău, trăim, ce a fost atunci.
Arestat la spital, în biroul în care lucram, la cabinet. Dar au venit și acasă doi securişti, au făcut o percheziţie… Suficient să vă spun că au spart cutia în care era microscopul, să vadă dacă nu am cumva dinamită sau ce căutau. Şi unul a rămas puţin impresionat, şi la plecare, dincolo, în camera cealaltă, ca să nu audă primul că îmi spune ce mi-a spus, s-a aplecat aşa şi mi-a spus la ureche: „Îmbrăcaţi-vă gros!” Atâta! Am înţeles imediat. Era iarnă. De aici m-am dus la Securitate unde a urmat ancheta. Despre anchetă se pot scrie romane, dar s-au scris prea multe deja, era ceva inimaginabil, cum se purtau oamenii ăştia cu arestaţii, ce brutal, nu am cuvinte, ca om nu le poţi accepta, degeaba, nu se pune problema că nu eşti cu noi…
(…) Peste zi mergeam la lucru, la strâns de bumbac, unde erai înjurat, îmbrâncit, în maniera lor, şi seara numerotarea şi la culcare, dimineaţa scularea şi…cicoarea, cana de cicoare, sfertul de pâine şi la bumbac.
Fragment dintr-un interviu cu dr. Emil Iuliu Bologa, Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Sighet, interviul nr. 628, realizator Wanda Cojocaru, Brașov
În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie
© CISAC, 2017