Home » Română » Memorial » Evenimente » Expoziţia “Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat” la Alexandria

Expoziţia “Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat” la Alexandria

posted in: Evenimente

Vineri, 19 noiembrie, orele 11.00 va avea loc deschiderea expoziţiei  itinerante „Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat” la Muzeul Judeţean Teleorman din Alexandria.

Expoziţia va fi deschisă până în data de 15 ianuarie 2011.

Expoziţia comemorativă CANALUL DUNĂRE-MAREA NEAGRĂ. UN CIMITIR PROGRAMAT este realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului (Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei – Fundaţia Academia Civică). Curatorul expoziţiei este Romulus Rusan. 
Expoziţia a fost realizată cu sprijinul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale şi al Fundaţiei Konrad Adenauer.
Expoziţia comemorativă prezintă istoria unui genocid: distrugerea celor care spuneau NU regimului Dej-Pauker-Teohari-Chişinevschi. Societăţii româneşti neînregimentate – cuprinsă sub termenul infamant de „burghezie” – i s-a pregătit un loc de exterminare a elitelor sale, fie ele culturale sau politice, fie preoţeşti, militare, ţărăneşti sau muncitoreşti. Legislativ – dacă putem folosi termenul – această condamnare la moarte a fost pusă în practică prin decretul 6 din 14 ianuarie 1950, prin care se ordona trimiterea în unităţile de muncă a „tuturor celor ce primejduiesc, sau încearcă să primejduiască, orânduirea socialistă, dacă faptele lor nu constituie infracţiuni”. Cu alte cuvinte, fără mandat de arestare şi fără proces, erau încarceraţi toţi cei cărora nu li se putea imputa decât faptul că sunt, în mod teoretic, adversarii regimului.
Expoziţia a fost deschisă în 4 martie 2010 la Bucureşti. În perioada 13 mai-30 septembrie 2010 expoziţia a putut fi vizitată la muzeul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, în luna octombrie la Muzeul Mineritului din Petroşani, iar în perioada 26 octombrie-12 noiembrie la Muzeul „Casa Mureşenilor” din Braşov.