În 2023, la împlinirea a 30 de ani de la începuturile Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, am organizat expoziția „Trei decenii de memorie. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței“
Expoziția prezintă, cu ajutorul imaginilor și documentelor, istoria și activitatea acestei instituții.
„Ideea emblematică a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, de la propunerea înaintată Consiliului Europei, în urmă cu trei decenii, până la instituția de azi, cunoscută în toată lumea, este «Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria însăși poate fi o formă de justiție». Ea conține nevoia de a resuscita memoria colectivă pentru ca, astfel, să se facă dreptate, căci Memorialul este un muzeu al istoriei comunismului văzută din punctul de vedere al victimelor“ declara Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului.
Trei decenii de memorie, o expoziție a Fundației Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței
Curator: Virginia Ion
Graphic design: arh. Octavian Carabela
***
- București – Expoziția a fost deschisă, în aprilie 2023, în sala de expoziții „Th. Pallady” a Bibliotecii Academiei Române din București. Expoziția „Trei decenii de memorie. Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei“, organizată de Fundaţia Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului a fost deschisă la sfârșitul lunii aprilie la Biblioteca Academiei Române. Vernisajul a avut loc în 20 aprilie 2023, în Sala „Theodor Pallady“.
Au luat cuvântul Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române, fondatoarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, preşedinte al Fundaţiei Academia Civică,, acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al Bibliotecii Academiei Române.
- Timișoara – În iunie 2023 expoziția a fost prezentată publicului timișorean, fiind deschisă la Biblioteca Centrală Universitară ”Eugen Todoran”. Expoziția 3 decenii de memorie. Memorialul Victimelor Comunismului s-a deschis în 7 iunie la Biblioteca Centrala Universitară “Eugen Todoran” din Timișoara. La deschiderea expoziției au vorbit Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului, Vasile Docea, directorul BCU, prof. univ. dr. Smaranda Vultur, ing. Teodor Stanca, vicepreședinte al AFDPR, Cornelia Fiat, vicepreședinte AFDB.
- Domnești – În 27 septembrie expoziția a ajuns la Casa de Cultură din Domnești, jud. Argeș. Expoziția a fost prezentată de Ana Blandiana – fondatoarea Memorialului -, de Virginia Ion și de Ioana Boca. Gazdă și moderator al eveniementului a fost Bogdan Grigore. Un cuvânt de bunvenit a adresat primarul comunei Domnești, Ion Doru Smădu.
- Târgu Mureș – Ultima oprire din 2023 a fost la Târgu Mureș, în cupola de sticlă a Cetății Târgu Mureș. În 12 decembrie, a avut loc, la Cupola de sticlă din cadrul Cetății Târgu Mureș, deschiderea expoziției Trei decenii de memorie. Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței. Au vorbit Giordano Altarozzi (UMFST), Liviu Țîrău (UBB) și Florentina Vary (Centrul de cultură și artă). Itinerarea expoziției a fost posibilă datorită parteneriatului cu Facultatea de Științe și Litere “Petru Maior” UMFST și cu Centrul de cultură și artă din Târgu Mureș.