Home » Română » Memorial » Evenimente » Expoziția ”Dușmance ale poporului”, deschisă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Expoziția ”Dușmance ale poporului”, deschisă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

posted in: 2024, Evenimente

Marți, 2 aprilie, s-a deschis la Chișinău, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, expoziția ”Dușmance ale poporului”, o expoziție  dedicată femeilor victime ale represiunii comuniste.

Evenimentul de deschidere a expoziției a avut loc în data de 2 aprilie 2024, începând cu ora 14, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău și s-a bucurat de prezența unui public numeros. Moderator a fost dr. Ludmila Cojocaru, șefa filialei Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice. Au vorbit dr. hab. Eugen Sava, director general, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Sergiu Prodan, ministru, Ministerul Culturii din Republica Moldova, dr. Ioana Boca, director executiv Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, dr. hab. Anatol Petrencu, Universitatea de Stat din Moldova, Virginia Ion, secretar științific, Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, curator al expoziției.

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Academia Civică-Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, cu sprijinul Fundaţiei Hans Seidel România și Fundaţiei Hans Seidel Moldova.

Expoziția rămâne deschisă până la începutul lunii mai.

 

Expoziţia „Duşmance ale poporului” este un proiect al Fundației Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, România. Curator al expoziției este Virginia Ion, iar design-ul expoziţional a fost realizat de Zeppelin Design (arhitecți coordonatori Constantin Goagea și Cosmina Goagea).

Expoziția a fost realizată în 2021 și deschisă în perioada octombrie 2021-octombrie 2022 la Spațiul Expozițional al Memorialului Sighet din București, str. JL Calderon nr. 66.

În 2023 expoziția a fost itinerată la Timișoara, la Memorialul Revoluției și la Muzeul Carol I din Brăila.

 

***

 

Ca orice regim totalitar, comunismul nu a ținut cont de vârsta, de sexul, de starea de sănătate sau de nivelul cultural al persoanelor împotriva cărora și-a îndreptat represiunea. „Dușmani ai poporului” n-au fost doar adulți, ci și copii, n-au fost doar bărbați, ci și femei. Țărănci și aristocrate, intelectuale și femei simple, femei în vârstă, adolescente sau chiar fetițe, femei însărcinate, lehuze și femei cu copii la sân au cunoscut detenția comunistă, fiind considerate un potențial pericol pentru regim. Motivele încarcerării lor au variat. Unele au fost considerate ele însele periculoase pentru ordinea socială a statului comunist; altele au suferit închisoarea ca mame, soții sau fiice ale unor deținuți bărbați.

”Duşmance ale poporului” este o expoziţie dedicată femeilor românce victime ale comunismului. Ea aduce în faţa publicului portretele a 71 de femei care au fost reţinute în perioada comunistă din raţiuni politice şi care au fost catalogate de regimul comunist drept „duşmani ai poporului” din cele mai variate motive: pentru că avuseseră legături cu Occidentul, fiind acuzate de „înaltă trădare”, pentru că făcuseră parte din rezistenţa anticomunistă din munţi sau pentru că se opuseseră ca pământurile să le fie confiscate în timpul procesului de colectivizare, iar unele dintre ele au devenit victime pur şi simplu pentru că erau mamele, soţiile, fiicele sau surorile unor persoane considerate periculoase de către regim.

Pe lângă cele 71 de victime-femei, într-o secţiune denumită „Cele mai tinere deţinute” sunt prezentate şi câteva cazuri de fetiţe care au cunoscut detenţia politică în perioada comunistă, fie pentru că s-au născut în închisoare, mamele lor fiind însărcinate în momentul arestării, fie pentru că au fost reţinute împreună cu părinţii.

În acelaşi timp, cu ajutorul fragmentelor din memorialistica de detenţie sau al obiectelor realizate în închisori, expoziţia redă şi aspecte ale regimului penitenciar, arătând calvarul prin care au trecut aceste femei.

 

Expoziția Dușmance ale poporului a primit premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / expoziții, standuri și scenografie” decernat în cadrul galei Anualei de Arhitectură organizată de Ordinul Arhitecților Filiala București, gală care a avut loc în 7 decembrie 2021 la Ateneul Român.