Home » Română » Memorial » Evenimente » Expoziția Dușmance ale poporului rămâne deschisă și în lunile februarie și martie

Expoziția Dușmance ale poporului rămâne deschisă și în lunile februarie și martie

posted in: 2022, Evenimente
foto: Andrei Mărgulescu

Expoziția Dușmance ale poporului rămâne deschisă până la sfârșitul lunii martie 2022.

Programul de vizitare este zilnic între orele 10-18.
Vă așteptăm la Spațiul expozițional al Memorialului Sighet din București, str. JL Calderon nr. 66!
Intrarea este liberă. Accesul publicului este permis numai în condițiile purtării de mască medicală/non-medicală, care să acopere gura și nasul și care va fi purtată pe toată durata vizitei șicu respectarea condițiilor sanitare impuse de pandemie.
Conform Hotărârii de Guvern 1130/22.10.2021, accesul publicului în spațiile muzeale este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
foto: Andrei Mărgulescu
Câteva impresii ale vizitatorilor:
Cristiana Tăutu: După ce ieri am plâns de mi s-au aburit ochelarii la expoziția Dușmance ale poporului, mă simt datoare să vă încurajez să o vedeți, este sfâșietoare și necesară.
Ion Isailă: Recomandarea mea catre toti & toate : sa mergeti sa vedeti, fara prejudecati, fara asteptari sau alte soiuri de impresii prefabricate. Este una dintre cele mai serioase si mai profesionale prezentari din cate am vazut in viatza mea, (care nu este tocmai scurta si nici saraca in manifestari de arta vizionate in multe tzari europene..)
Andra Mitia: “Duşmance ale poporului”. O expoziție care transmite mult dincolo de informațional prin jocul perceptiv cu proiecțiile foto luminate pe pânze mişcătoare, la fel de volatil ca uitarea atrocităților totalitare.
Alina Belu: Poveștile acestor eroine ce au îndurat condiții și consecințe mizere ale unor acte de curaj sunt lucrurile, ce ne arată cât de periculos este sa nu fii un “partizan” al sistemului. Acesta expoziție te recuperează de la stadiul de “ignorant” și te conduce către “ați pune întrebări mai des
Lavinia Ivașcu: Expoziția este dedicată femeilor deținute în perioada comunistă – destine frânte într-un trecut întunecat, cu chipuri luminate, care parcă prind viață, și mărturii cutremurătoare. Un concept curatorial remarcabil, interactiv, care pune în valoare documente ce transmit emoții, informații și spun povești vizitatorilor, indiferent de vârstă
***
Dușmance ale poporului
o expoziție a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței
Curator: Virginia Ion
Design expozițional: Zeppelin Design: Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Andrei Angelescu, Emanuel Birtea, Cristina Ginara, Ioana Naniș, Radu Manelici, Alex Ivanof, Ioan Cernei, Constantin Goagea
Producție: Urban Paint Print: Green Apple Advertising
Ca orice regim totalitar, comunismul nu a ţinut cont de vârsta, de sexul, de starea de sănătate sau de nivelul cultural al persoanelor împotriva cărora şi-a îndreptat represiunea. „Duşmani ai poporului” n-au fost doar adulţi, ci şi copii, n-au fost doar bărbaţi, ci şi femei. Ţărănci şi aristocrate, intelectuale şi femei simple, femei în vârstă, adolescente sau chiar fetiţe, femei însărcinate, lehuze şi femei cu copii la sân au cunoscut detenţia comunistă, fiind considerate un potenţial pericol pentru regim.
Motivele încarcerării lor au variat. Unele au fost considerate ele însele periculoase pentru ordinea socială a statului comunist; altele au suferit închisoarea ca mame, soții sau fiice ale unor deținuți bărbaţi.
Spaţiul destinat unei expoziţii este în mod fatal limitat şi obligat să cuprindă doar câteva zeci din miile de tragedii şi de drame. În această situaţie apare întrebarea: există, oare, o metodă ştiinţifică de a face o selecţie a acestor destine distruse, fără a face o nedreptate celor ce rămân necunoscute?
Nu ne-a rămas decât să le alegem cât mai diverse din punct de vedere profesional, social sau al vârstei, cu speranţa că vizitatorul va înţelege că, în spatele fiecărui nume prezentat în expoziţie, există zeci sau sute de destine asemănătoare.