Joi, 14 martie, la Reprezentanța la București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței (str. Jean-Louis Calderon nr. 66) a avut loc deschiderea expoziției ”Libertate, te iubim!” de Elena Murariu.
În prezența unui public numeros, au vorbit, alături de artistă Ana Blandiana, Bogdan Tătaru-Cazaban și Luigi Bambulea.
La final actrița Maria Ploae a citit din cartea Tortura pe înțelesul tuturor de Florin Constantin Pavlovici.
Expoziția ”Libertate, te iubim!” este prima expoziție personală a Elenei Murariu având ca temă aspecte ale sistemului concentraționar românesc din perioada comunistă. Desenele, care fac parte din seria ”Gulag”, sunt inspirate din memorialistica de detenție.
Elena Murariu este unul dintre cei mai cunoscuți artiști iconari români contemporani.
Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Artă Monumentală – Restaurare, clasa prof. univ. Ion Stendl, prof. univ. Dan Mohanu, promoția 1987, se dedică restaurării de pictură murală a unor importante monumente istorice. Participă constant cu icoane pe lemn și grafică cu subiect religios în expoziții de grup și realizează expoziții personale.
Lucrările sale sunt influenţate de contactul nemijlocit cu arta maeştrilor picturii murale ale căror fresce le restaurează, precum şi de profundele rădăcini ale tradiţiilor de credinţă şi cultură românească şi bizantină.
Arta Elenei Murariu este considerată ca fiind plină de originalitate și reprezintă o nouă abordare în domeniul artei icoanei contemporane.
Un proiect important al artistei este cel legat de iconografia Sfinților Martiri Brâncoveni. Printre realizările sale se numără şi iconostasul bisericii fostei Mânăstiri Cotroceni, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” (15 august) și „Sfinții Serghie și Vah” (7 octombrie), ca replică a iconostasului originar aflat la Muzeul Naţional de Artă al României.
Artista a avut numeroase expoziții în ţară şi străinătate, devenind un binecunoscut ambasador al artei icoanei ortodoxe româneşti. A organizat expoziţii personale sau a participat la expoziţii de grup în România – București, Cluj, Iași, Suceava, Bârlad, Otopeni, Arad, Ploiești, Slobozia, Craiova; în Europa – Atena, Dion, Barcelona, Paris, Lisabona, Praga, Veneția, Sankt Petersburg, Roma, Kiev, Belgrad și, de asemenea, în SUA – New York.
A primit Premiul pentru Arta Sacră din 2005, acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, București și Premiul pentru restaurarea monumentelor istorice – pictură murală 2007, acordat de Ministerul Culturii din România, București.
Expoziția ”Libertate, te iubim!” este deschisă, în perioada 14 martie-15 mai, la sediul Fundației Academia Civică – reprezentanța Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din București, str. Jean-Louis Calderon nr. 66.
Programul de vizitare: luni-joi, 9.00-17.00, vineri 9.00-14.oo
Intrarea este liberă