Home » Română » Memorial » Evenimente » Expoziția Țăranii și comunismul. Recviem pentru țăranul român, deschisă la  Muzeul de Istorie și Etnografie din Nisporeni

Expoziția Țăranii și comunismul. Recviem pentru țăranul român, deschisă la  Muzeul de Istorie și Etnografie din Nisporeni

posted in: 2020, Evenimente

Expoziția noastră Țăranii și comunismul. Recviem pentru țăranul român este găzduită din 15 iulie până în 5 august de Muzeul de Istorie și Etnografie din Nisporeni.

Este a treia oprire din itinerariul expoziției prin Republica Moldova, după ce în luna februarie expoziția a fost deschisă la Universitatea din Cahul (Republica Moldova), iar în lunile mai și iunie a fost deschisă la Muzeul Național de Istorie al Moldovei de la Chișinău.

Mulțumim Ludmila Cojocaru, Virgiliu Bîrlădeanu, Institutul ProMemoria pentru tot sprijinul acordat în organizarea acestei expoziți în Republica Moldova.

Itinerarea expoziției în Republica Moldova este una dintre activitățile proiectului „Cercetarea regimurilor totalitare și edificarea culturii memoriei europene pentru depășirea traumelor istorice: promovarea celor mai bune practici între Republica Lituania și Republica Moldova” (implementat de Institutul de Istorie în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Centru de excelență Institutul „ProMemoria” al Universității de Stat din Moldova, cu sprijinulProgramului „Promovarea Cooperării şi Democraţiei” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania)

sursă foto: Muzeul de Istorie și Etnografie Nisporeni

 

 

Expoziția Țăranii și comunismul. Recviem pentru țăranul român a fost realizată de Centrul de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei cu ocazia împlinirii, în martie 2009, a 60 de ani de la începutul colectivizării forţate a agriculturii şi de la începutul calvarului pentru ţăranul român (Plenara C.C. al P.M.R. din 3-5 martie 1949). Expoziţia reconstituie în documente de arhivă, fotografii de epoca şi mărturii de istorie orală lumea rurala româneasca dispărută sub tăvălugul colectivizării forţate impuse de regimul comunist. Unul din elementele principale ale expoziţiei este harta numeroaselor răscoale ţărăneşti din anii 1949-1962, împotriva colectivizării şi cotelor.