Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Fraţii Chilian din Vidra, Vrancea

Fraţii Chilian din Vidra, Vrancea

posted in: Din "marea de amar"

Vasile Chilian

(n. 21.07.1904), ţăran din Vidra, Vrancea, membru al organizaţiei Vlad Ţepeş II

arestat în august 1950 şi condamnat de Tribunalul Militar Galaţi la 12 ani închisoare pentru „crimă de uneltire împotriva ordinii sociale”. În fişa sa de încarcerare, la descrierea pe scurt a infracţiunii se nota “A făcut parte dintr-o organizaţie subversivă luând parte la şedinţe”.  Trece prin închisorile Galaţi, Jilava, Gherla, Oradea, Aiud, Botoşani. Eliberat la 8.08.1962.

 

 

 

 

Toma ChilianToma Chilian

(n. 31.12.1913), ţăran din Vidra, Vrancea, membru al organizaţiei Vlad Ţepeş II

arestat în august 1950 şi condamnat de Tribunalul Militar Galaţi la 2 ani închisoare pentru „omisiune de denunţ”. În fişa sa de încarcerare, la descrierea pe scurt a infracţiunii se nota “A ştiut de o organizaţie subversivă şi nu a denunţat-o”. Eliberat la 11.03.1953.

 

 

 

 

 

Gheorghe Chilian

(n. 22.02.1916), ţăran din Vidra, Vrancea, membru al organizaţiei Vlad Ţepeş II

arestat în august 1950 şi condamnat de Tribunalul Militar Galaţi la 5 ani închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. În fişa sa de încarcerare, la descrierea pe scurt a infracţiunii se nota “A făcut parte dintr-o organizaţie subversivă luând parte la şedinţe. A ştiu de organizaţia Vlad Ţepeş şi nu a denunţat-o”. Eliberat la 10.08.1955.

 

 

 

 

 

Ion Chilian

(n. 20.07.1908), ţăran din Vidra, Vrancea, membru al organizaţiei Vlad Ţepeş II,

arestat în august 1950

***
În 1949 în depresiunea Vrancei s-a constituit una dintre cele mai extinse organizaţii din rezistenţa anticomunistă. Iniţiatorul organizaţiei a fost Victor Lupşa, supranumit „Colonelul” de către ţăranii din Vrancea, secondat de Gheorghe Cornelia zis Szarvas, ambii originari din comuna Zagon, judeţul Trei Scaune (astăzi Covasna). Organizaţia a găsit un mediu propice de constituire, datorită nemulţumirilor manifestate de vrânceni, cărora regimul comunist le confiscase munţii şi pădurile.
Planul realizat de Lupşa prevedea ca în noaptea de 23/24 iulie 1950 să izbucnească insurecţia, membrii organizaţiei urmând să preia controlul localităţilor, iar ulterior coloanele să se îndrepte spre Focşani.
Intervenţia autorităţilor a fost rapidă, dură şi eficientă. Au fost înregistrate mai multe execuţii sumare (Ilie şi Toader Posmagiu, tată şi fiu, din Bârseşti, Radu Hurjui, din Nereju), sute de persoane au fost arestate, familiile fugarilor au fost maltratate pentru a-i determina pe cei dintâi să se predea, multora le-au fost confiscate bunurile de strictă necesitate. La sfârşitul anului 1950 întreaga zonă a Curburii Carpaţilor era pacificată.

citește și

Organizața Vlad Țepeș II

 

 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie

 

© CISAC, 2017