posted in: „Das Meer der Bitterkeit“
Hans Bergel (n. 26 iulie 1925, Râşnov, Braşov), scriitor şi jurnalist
A fost arestat în mai 1959 sub acuzaţia de a fi membru al „unei organizaţii subversive”. A fost judecat în celebrul „proces al scriitorilor germani” şi condamnat la 15 ani m.s.. Eliberat la 15 octombrie 1962, i se stabileşte DO în Bărăgan, la Rubla.
Autor a peste treizeci de cărţi (romanele “Dans în lanţuri”, “Întoarcerea lui Ulise”, “Când vin vulturii, etc.).Din 1968 s-a stabilit în Germania
Erich Bergel (n. 1 iunie 1930, Râşnov, Braşov – d. 3 mai 1998, Ruhpolding, Germania), dirijor
Arestat la 9 mai 1959, a fost condamnat la 7 ani închisoare corecţională pentru “uneltire contra ordinii sociale”. A fost eliberat la 4 octombrie 1963, în urma unui decret de graţiere.
Primdirijor al orchestrei Filarmonice din Cluj. A plecat din România în 1971, stabilindu-se în Germania
Tatăl, Erich Bergel sen., inspector şcolar, din Râşnov (Braşov) arestat în octombrie 1944, eliberat după o lună; rearestat în martie 1945 şi ţinut în detenţie până în septembrie 1947 fără proces.
Mama, Ecaterina, a fost arestată în aprilie 1945 şi deţinută fără proces până în noiembrie 1945.
Hans Bergel: Ne-am revăzut (cu Erich Bergel, fratele său, n.ed.) cam o jumătate de an mai târziu – în celula nr. 42 a închisorii de tranzit Codlea, în care eu, îmbrâncit de o lovitură în spate, m-am împleticit până în braţele fratelui meu. Fusese condamnat la şapte, eu la cincisprezece ani de muncă silnică. Spuse cu obişnuita lui linişte: „Arestarea mea porneşte de la un ‘iubit’ coleg invidios.“ „Şi a ta?“ am replicat eu.
În cele două luni pe care le-am petrecut împreună am vorbit aproape numai despre „Arta fugii“. Am fost martor la ultima fază a cercetării sale neîntrerupte, pe care a continuat-o în celula închisorii şi despre care a declarat că „nu va fi încă multă vreme finalizată“. Avea pe de rost în minte lucrarea lui Bach. ( Hans Bergel, O viaţă de muzician: Erich Bergel)
Citeşte şi