un articol de Ioana Lucacel si Mircea Crisan
Începând din 1998, Fundația Academia Civică organizează la Memorialul Sighet, în prima săptămână de după examenele de bacalaureat, o săptămână de conferințe, dedicată elevilor de 15-18 ani și profesorilor de istorie din licee. Din transcrierea conferințelor și dezbaterilor a rezultat „Școala Memoriei”, colecția anuală, precum și seria „Adolescent” formată din patru cărți de eseuri.
Realizarea Memorialului Sighet n-a fost un scop în sine, ci un mijloc: acela de a contracara rezultatele operației de spălare a creierelor al cărei prim rezultat a fost distrugerea memoriei, în lipsa căreia societatea devine un monstru moale, fără schelet, dezarticulat, manipulabil.
Școala de Vară a Memorialului Sighet este locul în care tinerii învață memoria pe care nici școala, nici părinții nu au fost în stare să o transmită. Într-o adevărată pedagogie a neuitării, ei citesc aici documente, văd imagini, ascultă analize și mărturii despre monstruoasele mecanisme ale funcționării istoriei în ultima jumătate a secolului 20, pe baza urii de clasă și a reprimării celor mai elementare drepturi ale omului, pe baza urii înțeleasă ca un combustibil al istoriei.
Prin Școala de Vară, Memorialul devine un muzeu viu, un memorial-școală, o instituție a memoriei, făcând să treacă de la o serie umană la alta adevărurile în absența cărora nu se poate înainta. Prin Școala de Vară, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței părăsește pereții închisorii din Sighet pentru a se muta între tâmplele miilor de tineri care încearcă să înțeleagă istoria și să se înțeleagă pe ei înșiși.
În acest an, în perioada 13-16 iulie a avut loc o ediție jubiliară a Școlii de Vară de la Sighet. După două decenii de la prima ediţie, zeci de foşti elevi şi profesori ai Şcolii de Vară s-au întâlnit din nou la Memorial pentru a vorbi despre ce a reprezentat pentru ei această experienţă. În cele 17 ediţii, la Şcoala de Vară de la Sighet au fost 232 de conferenţiari din 18 ţări, peste 1.300 de elevi şi studenţi şi peste 200 de profesori de istorie din România şi Republica Moldova. Cu prilejul acestei ediții jubiliare, un grup de absolvenți a hotărât crearea comunității Alumnii Școlii de Vară de la Sighet. Alumnii Școlii de Vară își propun să păstreze „spiritul Școlii de Vară de la Sighet” și să sprijine proiectele educaționale ale Memorialului Sighet. În perioada următoare grupul de inițiativă dorește să adune în jurul său un număr cât mai mare din cei peste 1000 de tineri care – în perioada 1998-2014 – au participat la Școala de Vară de la Sighet.
Programul evenimentului a debutat sâmbătă, 14 iulie, cu masa rotundă „18 ani de întrebări și răspunsuri”, moderată de istoricul Stéphane Courtois. Elevi şi profesori ai Şcolii de Vară au discutat despre ce a reprezentat pentru ei această experienţă (amintiri, semnificaţii, influenţe, urmări). Programul a continuat cu vernisarea expoziţiei de fotografii „Speranţa moare ultima”. O expoziţie a artistului Marc Schroeder. A urmat a doua masă rotundă: „NOI ŞI ROMÂNIA. Despre Centenar ca exerciţiu de exorcizare”, moderată de Dennis Deletant.
Duminică programul a continuat cu cea de-a treia masă rotundă „Am ajuns în Europa. Europa unde e?”, moderată de Thierry Wolton. Apoi a avut loc masa rotundă moderată de Ana Blandiana, care s-a intitulat: „ALUMNI PENTRU O VIAŢĂ: Despre viitorul Şcolii de Vară”. A urmat o excursie prin Maramureș și vernisarea expoziţiei „Războiul rece. Scurtă istorie a unei lumi divizate”, realizată de Institutul Naţional al Memoriei de la Varşovia, eveniment organizat cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.
Câțiva conferențiari în cei 20 de ani: Sorin Antohi, Brînduşa Armanca, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Petre Mihai Băcanu, Gheorghe Mihai Bârlea, Annie Bentoiu, Octav Bjoza, Ana Blandiana, Ioana Boca, Ion Caramitru, Ruxandra Cesereanu, Adrian Cioroianu, Doina Cornea, Dorana Coşoveanu, Mihai Dăncuş, Neagu Djuvara, Andrea Dobeş, Constantin Ticu Dumitrescu,Victor Frunză, Robert Fürtös, Dan Grigore, Armand Goşu, Lucia Hossu-Longin, Sorin Ilieşiu, P.S. Justin Sigheteanul, Doina Jela, Gheorghe Leahu, Gabriel Liiceanu, Monica Macovei, Solomon Marcus, Adrian Marino, Mircea Martin, Nicolae Mărgineanu, Dan C. Mihăilescu, Ion Gavrilă Ogoranu, Andrei Oişteanu, Gheorghe Onişoru, Marius Oprea, Şerban Papacostea, Vasile Paraschiv, Dan Pavel, Lia şi Dan Perjovschi, Lucian Pintilie, Andrei Pleşu, Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, Dan Puric, Doru Radosav, Nestor Ratesh, Romulus Rusan, Nicolae Scurtu, Claudiu Secaşiu, Mihai Şora, Ana Ţuţuianu, Dan Voinea, Şerban Rădulescu-Zoner, Alexandru Zub, Stelian Tănase, Basarab Nicolescu (Franţa), Maria Brătianu, fiica istoricului Gh. Brătianu, Cicerone Ionițoiu, fost deținut politic, membru al exilului anticomunist, Paris, Norbert Chauvistre, director al biroului din România al Fundației Konrad Adenauer, E.S. Wilfried Gruber, ambasador al Germaniei la București (2003-2006), Michel Thomas Penette, director Institutul European pentru Itinerarii Culturale Luxembourg, Vladimir Bukovski, biolog, opozant al regimului comunist din URSS, Cambridge, Dennis Deletant, istoric, Londra; Konrad Bialecki, istoric, Poznań, Seweryn Blumsztajn, jurnalist, Varșovia, Jose Maria Ballester, director în Consiliul Europei, Madrid, Thomas S. Blanton, istoric, Washington DC, Vladimir Tismăneanu, politolog, Washington DC, Mihai Wurmbrand, fiul lui Richard Wurmbrand, Torrance, Göran Lindblad, președinte Platforma European Memory and Conscience, Goteborg.
ȘCOALA DE VARĂ DE LA SIGHET
– 20 de ediții
– 238 de conferențiari din 19 țări
– participanți: peste 1300 de elevi și studenți din România și Republica Moldova, peste 200 de profesori de istorie din România
– zeci de conferințe, mese rotunde, dezbateri, lansări de carte, expoziții, concerte, filme, excursii.
http://www.gazetademaramures.ro/coala-de-vara-de-la-sighet-editie-jubiliara-20658