Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Gheorghe Margina din Șomoșcheș, executat în timpul revoltei împotriva colectivizării

Gheorghe Margina din Șomoșcheș, executat în timpul revoltei împotriva colectivizării

posted in: Din "marea de amar"
Gheorghe Margina. Fototeca online a comunismului românesc. Rascoale taranesti. [Fotografia #NA043]
19 apr. 1906, Şomoşcheş (Arad) – 3 aug. 1949, Şomoşcheş, executat în timpul revoltelor țărănești împotriva colectivizării

 

citește și

Floarea Frențiu despre tatăl său, Gheorghe Marginea, țăran executat după revolta din Șomoșcheș

 

***

 

În contextul declanșării procesului de colectivizare a agriculturii, în lunile iunie-iulie 1949, în zeci de localități din județele Arad și Bihor, țăranii s-au revoltat împotriva sistemului împovărător de cote.

Ca un exemplu pentru amploarea fenomenului, documentele oficiale menționează pentru vara anului 1949 diferite manifestări de revoltă ale țăranilor în 54 de comune bihorene din plasele Beiuș, Beliu, Plasa Centrală, Marghita, Săcuieni, Sălard, Salonta, Tileagd și Tinca. Practic, din cele 12 plase ale județului Bihor, numai trei nu au fost afectate de nemulțumirea populară.

Apogeul răscoalelor a fost atins în ultimele zile ale lunii iulie 1949 în câteva localități bihorene, între care Girișul Negru, Batăr, Talpoș, Tăut (29 iulie), Cociuba Mare, Belfir (30 iulie), Ucuriș și Susag (31 iulie). În ultima zi a lui iulie revolta s-a extins și dincolo de granița județului Bihor cu Aradul, în special în localitățile Berechiu, Șomoșcheș, Șepreuș și Apateu.

Rapoartele trimise către CC al PMR menționează un număr de cca 20-23.000 de țărani participanți la revoltele din județele Arad și Bihor.

Represaliile întreprinse în primele zile ale lui august de Comandamentul Unic constituit special pentru reprimarea urgentă și în forță a revoltelor au fost extrem de dure și s-au soldat cu execuția a zeci de țărani, reținerea și anchetarea a sute de țărani și deportarea altor sute (în special familiile celor executați și arestați).

 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie

 

Proiect Recviem pentru țăranul român

© CISAC