Home » Français » Mémorial » Revue de presse » Graiul: Fundaţia Academia Civică, în colaborare cu Fundaţia „Corneliu Coposu” (cu prilejul centenarului naşterii marelui om politic) a organizat recent, la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din oraşul Sighet, Ziua Porţilor Deschise, o z

Graiul: Fundaţia Academia Civică, în colaborare cu Fundaţia „Corneliu Coposu” (cu prilejul centenarului naşterii marelui om politic) a organizat recent, la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din oraşul Sighet, Ziua Porţilor Deschise, o z

posted in: Revue de presse
un articol de Anton Petruţ
 
 
Vineri, 30 mai 2014, în locul „Poiana Soarelui” din comuna Cerneşti, a avut loc omagierea deţinuţilor politici din România. Pe Dealul Pietriş, la marginea drumului asfaltat, ne-a întîmpinat statuia din marmură „Gînditorul”, care parcă ne-a invitat să urcăm drumul forestier pietruit, mărginit de o pădure seculară, şi să pătrundem în poiana cu iarbă pînă-n genunchi şi flori multicolore care dau peisajului un colorit minunat. Aici se află Muzeul de Artă Florean, într-un loc feeric şi mirific, în mijlocul pădurii. 
Vizităm primul şi singurul muzeu privat de artă contemporană în aer liber din România. Sculpturile sînt singurele lucrări expuse în “spaţiul expoziţional” din poiană, însă muzeul deţine şi o vastă colecţie care îmbină diverse tipuri de creaţii culturale: pictură, gravură, dar şi graffiti, film sau muzică. Tot aici se organizează în fiecare an Tabăra Internaţională de Sculptură Monumentală şi Salonul Internaţional de Gravură Mică.
Am fost întîmpinaţi cu amabilitate de către domnişoara Mara Florean, fiica lui Victor Florean, mare şi consecvent iubitor de artă şi fondator al prestigiosului Muzeu de Artă Florean, fost deţinut politic. Mara, „argintul viu” al tuturor manifestărilor din „Poiana Soarelui” şi directorul general al Muzeului, ne-a spus: „Acum şi aici au loc manifestări de omagiere a deţinuţilor politici din România. În primul rînd, se derulează vernisajul sculpturii din marmură „Omagiu foştilor deţinuţi politici”, sculptată la cererea foştilor deţinuţi politici. Din 2009 încoace, s-a încercat amplasarea sculpturii undeva în municipiul Baia Mare, însă nu i s-a găsit loc, aşa că am decis să o amplasăm în această poiană. Din 1997, am expus primele sculpturi şi în momentul de faţă dispunem de 64 de lucrări de mare valoare sculpturală în cele două poienii. La dezvelire participă şi membri ai Asociaţiei Civice, împreună cu doamna Ana Blandiana. Au venit de la Memorialul Durerii din Sighetu-Marmaţiei, unde în 29 mai s-a desfăşurat un eveniment dedicat deţinuţilor politici. A avut loc întîlnirea anuală, unde s-a derulat o masă rotundă cu invitaţi şi foşti deţinuţi politici din toată ţara. Se află aici şi sculptori de valoare din România: Darie Druc, Buculei, Ioan Mihele, Mircea Bochiş, care au sculp­turi în muzeu, dar şi tineri artişti precum Adi Stanca, domnul Fleissing din Elveţia, Maxim Dumitraş, Marius Purice, Ioan Deac din Bistriţa şi alţii”.
Iar domnişoara Alexandra Mihali, tot din cadrul Muzeului de Artă Florean, ne-a informat: „În total, la manifestare participă peste 120 de foşti deţinuţi politici din România, la care se adaugă invitaţi de vază din ţară şi de peste hotare, elevi, studenţi, jurnalişti”.
• Muzeul de Artă Florean a fost organizat vineri, 29 mai 2014, evenimentul “Omagiu foştilor deţinuţi politici”. Manifestările au avut loc în parcul de sculp­tură al muzeului, mai precis în Poiana Soarelui, şi au marcat momentul amplasării sculpturii “Omagiu foştilor deţinuţi politici”, realizată de artistul Mircea Bochiş, la invitaţia Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Baia Mare şi a Muzeului de Artă Florean, mai cu seamă a fondatorului acestuia, Victor Florean, el însuşi fost deţinut politic.
“Sculptura marchează emblematic realitatea din care a fost extrasă fiinţa umană” – menţiona Mircea Bochiş în cuvîntul rostit. Artistul a realizat transformarea siluetei umane, pentru a sugera realitatea şi normalitatea smulsă diabolic din viaţa omului. Din viaţă nu a mai rămas nimic personal, doar conturul omului generic, golit de esenţă şi materialitate.
Au vorbit apoi cei care au luptat şi continuă să lupte “împotriva uitării”: Ana Blandiana şi Romulus Rusan, membri fondatori ai Fundaţiei „Academia Civică”. Un cuvînt emoţionant ne-a fost adresat de Ionuţ Gherasim, urmaş al familiei Lazăr, ai cărei membri au însumat 38 de ani în închisorile comuniste. Primarul comunei Cerneşti, Nelu Şovrea, mereu prezent la evenimentele organizate de Muzeul de Artă Florean, a fost profund emoţionat de prezenţa numeroasă a foştilor deţinuţi politici, cărora le-a mulţumit. A mai luat cuvîntul Mihai Ganea, care a dezvăluit secretele dosarului personal. De asemenea, un moment impresionant a fost luarea de cuvînt a lui Mihai Neagu, preşedintele Asociaţiei foştilor deţinuţi politici, filiala Bucureşti. În încheiere, Victor Florean a adresat cuvinte de mulţumire şi recunoştinţă celor care au luptat pentru libertate şi adevăr.
Evenimentul a căpătat o atmosferă de rememorare şi omagiere a victimelor comunismului. Sculptura fiind expresia marilor crime comuniste – de a scoate demnitatea din om, de a-l dezumaniza, a creat din vernisaj un moment simbolic necesar rememorării şi al luptei împotriva uitării. Poezia cu o puternică încărcătură sentimentală şi religioasă recitată de Ana Blandiana a oferit evenimentului o încheiere memorabilă.
Mircea Bochiş ne-a spus: “Lucrarea mea este un Omagiu adus foştilor deţinuţi politici, un fel de prelungire a Memorialului Durerii de la Sighet. Am dorit să fie o prelungire şi la Baia Mare, pentru că şi Baia Mare, la rîndul ei, are foarte mulţi eroi, care au avut de suferit în urma acestor atrocităţi provocate de către sistemul comunist. Lucrarea este simbolică pentru că aceste acţiuni care s-au întîmplat la vremea respectivă nu pot să declanşeze o lucrare de fapt. În principal, opera mea este alcătuită din trei plăci de andezit care reprezintă lumea reală, din care a fost smulsă violent figura umană şi a rămas doar conturul acesteia. Cele trei plăci aşezate una după alta fac prin aceste contururi un fel de tunel al suferinţei. Lucrarea este plasată pe fondul pădurii, ca frunzele copacilor care se mişcă în spate să dea impresia că aceste figuri există şi se mişcă, sînt nişte fantome care nu-şi găsesc locul… Acesta este simbolul pe care am vrut să-l transmit mai departe”.
Ana Blandiana: „În anul acesta 2014, Ziua porţilor deschise de la Sighet s-a prelungit cu o minunată idee a lui Victor Florean, un om de afaceri care a sponsorizat cu piatră reconstrucţia Memorialului şi este iniţiatorul şi realizatorul taberei de sculptură din aceste locuri, unde a fost invitată atîta lume şi a înlesnit aici şi sărbătoarea lui Corneliu Coposu, a fost vernisată cu atîta fast statuia simbol a maestrului Mircea Bochiş”.
În final, în Poina Soarelui, a avut loc o agapă prietenească.
 
http://graiul.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=22958%3Ain-poiana-soarelui-omagierea-deinuilor-politici-din-romania&catid=2%3Aactualitate&Itemid=2