Home » Română » Memorial » Revista presei » Graiul Maramureșului: Peste un milion de vizitatori la Memorialul din Sighet

Graiul Maramureșului: Peste un milion de vizitatori la Memorialul din Sighet

posted in: Revista presei
 un articol de Ciprian Vancea

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmaţiei a trecut pragul de un milion de vizitatori de când s-a deschis, adică din anul 1997. Pe an ce trece, numărul acestora creşte. În 2016, spre exemplu, persoanele care au vizitat muzeul au depăşit 100.000.
În ceea ce priveşte provenienţa vizitatorilor, aceştia sunt atât români, din toate colţurile ţării, cât şi străini: „În cursul anului trecut, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a fost vizitat de peste 110.000 de persoane. Până la sfârşitul lunii octombrie 2016, am depăşit cifra vizitatorilor pe aceeaşi perioadă a anului precedent. A fost o creştere cu 25% a numărului de vizitatori. În ceea ce priveşte provenienţa acestora, ei sunt din toate colţurile ţării şi din toate colţurile Pământului. Aproape jumătate dintre turişti sunt tineri, adolescenţi, străinii fiind cam 11% din totalul vizitatorilor. Avem foarte mulţi polonezi, grupuri de maghiari în ultima vreme şi în general vorbitori de limbă engleză. Pentru promovare, deoarece nu se poate asigura un ghidaj sală cu sală, avem nişte broşuri ghid şi activitate care sunt în limba engleză, franceză, germană, poloneză, italiană şi maghiară. Astfel, vizitatorii se pot ghida singuri. Prin aceasta noi încercăm ca toată lumea care intră aici să înţeleagă ce s-a întâmplat în România între anii 1945 şi 1989”, ne-a explicat Andreea Dobeş, muzeograf.

Trendul celor care vizitează muzeul, crescător

DSC08370Şi în acest an, reprezentanţii muzeului speră la un număr mare de vizitatori, trendul fiind unul în creştere, după cum ne-a mai mărturisit Andreea Dobeş: „În acest an cred că va fi tot aşa din punct de vedere al numărului vizitatorilor, sau chiar s-ar putea să fie iar o creştere, precum anul trecut. În 2016, cu Şcoala altfel, în luna aprilie am avut în jur de 4.000 de elevi într-o singură săptămână. Acum s-a decis ca fiecare unitate de învăţământ să-şi organizeze singură programul pentru Şcoala altfel, aşa că zilele trecute am avut peste 1.000 de elevi. Dar în aprilie 2017 numărul vizitatorilor deja este la nivelul celui de anul trecut în aceeaşi perioadă. Trendul se menţine acelaşi cu speranţe că va creşte. Din anul 1997, de când s-a deschis muzeul pentru public şi până acum, peste un milion de persoane au trecut pragul memorialului de la Sighet. Acesta este singurul muzeu de acest gen din ţară. De asemenea, a fost primul Memorial al Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din lume, când s-a deschis. Din păcate, în şcoli nu se prea pune accent pe această perioadă din istoria noastră, dar muzeul nostru este practic o carte de istorie pentru elevii, tinerii care ne vizitează. Sunt şi persoane adulte care au trăit acea perioadă şi ies de aici cu lacrimi în ochi pentru că sunt impresionate de ce s-a putut întâmpla aici şi ce s-a întâmplat, iar noi nu am ştiut. Aproape zilnic întâlnim grupuri şi în cadrul lor persoane care după ce vizitează doar parterul, ies plângând că nu mai suportă ceea ce văd, nu mai pot şi aşteaptă restul grupului afară din cauză că nu mai rezistă să rămână înăuntru”.

Turiştii, impresionaţi de ceea ce văd

Sebastian Paşol - turist din Blaj
Sebastian Paşol – turist din Blaj

Am stat de vorbă cu câţiva turişti pe care tocmai i-am surprins vizitând celulele muzeului. Aceştia s-au arătat de-a dreptul impresionaţi de ce au văzut: „Mă încearcă un sentiment de groază după ce am intrat aici. Mă minunez cum a putut să se întâmple aici aşa ceva şi sper ca să nu se mai petreacă aşa ceva niciodată! Inclusiv eu am avut un caz în familie de persoană persecutată de comunişti. Bunicul meu a fost otrăvit de vreo două ori şi la vârsta de 83 de ani l-a luat Miliţia, chiar cu doi ani înainte de Revoluţie. Bunicul meu a fost deportat în Bărăgan, dar s-a însurat cu o ardeleancă şi aşa a ajuns în Blaj. De acolo sunt eu, dar acum stau în Bucureşti. Când am trecut pe aici nici nu ştiam dacă să intru sau nu, pentru că e destul de greu pentru mine să văd ce s-a întâmplat în interior. Ştiam de acest loc de mult. Coposu a fost şi în Blaj într-o vreme şi acolo cultura Rezistenţei este destul de puternică. La noi te învaţă de mic ce a fost ca să nu uiţi. Dar un asemenea loc este numai bine că s-a deschis publicului, pentru că el adună atâtea informaţii de care nici nu ştiai că există, sau de unde să le iei, spre exemplu. Până acum nu am avut acces decât la istoria asta alternativă şi era destul de greu să cauţi toate informaţiile pe care le poţi lua de aici. Acum am auzit pentru prima dată că 2 milioane de oameni au suferit direct de pe urma rezistenţei, ceea ce e enorm!”, ne-a destăinuit Sebastian Paşol, un turist din Blaj, ce tocmai vizita muzeul. „Sunt şocată de ceea ce văd aici şi de ceea ce s-a putut întâmpla în interiorul acestor ziduri. Nu credeam că este posibil aşa ceva. Când o să ies de aici, mă voi gândi mai mult la ceea ce înseamnă libertatea, precum şi la ce reprezintă să nu o ai deloc! Este interesant să privesc aceste celule, dar terifiant în acelaşi timp. Nu pot să nu mă gândesc prin ce momente grele au trecut cei închişi aici!”, ne-a explicat stupefiată Mika, o turistă suedeză. Cei din grupul ei au rămas fără cuvinte…
Memorialul de la Sighetu Marmaţiei a devenit muzeu la data de 20 iunie 1997. Ana Blandiana a fost cea care a pus bazele lui, în anul 1993 când, la Strasbourg, a solicitat secretarului general al Consiliului Europei la acea vreme, sprijin pentru transformarea închisorii de la Sighet într-un muzeu.

 

http://www.graiul.ro/2017/04/20/peste-un-milion-de-vizitatori-la-memorialul-din-sighet/