Home » Română » Memorial » Jubileu 25 de ani » Helmut Müller-Enbergs: IMAGINI ALE REPRESIUNII. CONFRUNTAREA CU TRECUTUL LA SIGHET

Helmut Müller-Enbergs: IMAGINI ALE REPRESIUNII. CONFRUNTAREA CU TRECUTUL LA SIGHET

Helmut Muller-Enbergs în timpul unei conferințe la Școala de Vară de la Sighet (în imagine alături de Romulus Rusan și Anneli Ute Gabanyi)

Fosta închisoare de la Sighet dispune de peste șaizeci de celule. Fiecare are propria ei istorie, fiind impregnată de suferința celor care au fost închiși în ea. În prezent, celulele servesc drept săli de expoziție care le permit vizitatorilor să pătrundă într-o altă lume și să descopere unele fragmente din istoria României.

Fiecare sală reprezintă un fragment din istoria recentă, niciodată încheiată, aflată în continuă schimbare. Sălile ne previn din mai multe puncte de vedere.

E practic imposibil să asculți în întregime toate poveștile pe care acestea ar putea să ni le spună dacă ar putea grăi. Consemnarea acestora este importantă și absolut necesară pentru a le acorda noilor generații șansa de a înțelege viața trăită aici, dar și pentru a proteja societatea de orice formă de dictatură.

 

 

Din Helmut Müller-Enbergs,  IMAGINI ALE REPRESIUNII. CONFRUNTAREA CU TRECUTUL LA SIGHET în K. Kilzer, H. Müller-Enbergs (ed.), Geist hinter Gittern. Die rumanische Gedenkstatte Memorial Sighet, Frank&Timme, 2013 (ediția română Spirit printre gratii. Memorialul românesc de la Sighet, Academia Civică, 2014)

 

Helmut Müller-Enbergs, istoric, cercetător, Oficiul Federal pentru Studierea Arhivelor STASI („Oficiul Gauck”), profesor asociat la Universitatea Syddansk din Odense (Danemarca), membru al Consiliului Științific al Centrului de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet. Cărți (selecție): Armata din umbra, Academia Civică, STASI in Falkensee. Studien – Sichtweisen – Schicksale, Berlin 2014 (coaut), Im Visier der Stasi. Spionage in Berlin-Schöneberg Berlin, 2014 (coaut), Agenţii, informatorii şi spionii STASI în Republica Federală Germania”, Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 1999; coeditor „Geist hinter Gittern. Die  rumanische Gedenkstäte Memorial Sighet” (Frank & Timme, Berlin, 2013; varianta românească: „Spirit printre gratii. Memorialul românesc de la Sighet”, Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 2014)