Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Horia Florian Popescu

Horia Florian Popescu

posted in: Din "marea de amar"

născut în 1935 la Bucureşti

În 1956 era student la Facultatea de Filologie. Împreună cu colegul său Paul Goma s-a solidarizat cu studenţii arestaţi de la Filologie, din octombrie 1956, încercând să organizeze o grevă studenţească. În noiembrie cei doi au citit la un seminar un material „literar” în care criticau intervenţia sovietică în Ungaria şi arestarea studenţilor în România. Popescu a fost arestat la 27 decembrie 1956, fiind condamnat în martie 1957 la 2 ani închisoare. La expirarea pedepsei, în decembrie 1958, i se stabileşte DO pe timp de 36 de luni la Răchitoasa. iar prin decizia 16298 din 18 noiembrie 1961 i se mai dădeau 24 luni de DO la Lăteşti. Decizia din noiembrie 1961 era bazată pe un referat al MAI serviciul C care arăta că Popescu a fost semnalat cu manifestări duşmănoase şi a părăsit de multe ori DO, fapt pentru care a fost condamnat la 6 luni închisoare corecţională. A fost eliberat la 27 decembrie 1963.

După eliberare reuşeşte să se reînscrie la Facultatea de Filologie din Bucureşti, devenind profesor de limba engleză.

Continuă să rămână în atenţia Securităţi, fiind urmărit informativ. Într-o notă informativă din 30 decembrie 1975 se arăta că Horia Florian Popescu, profesor la liceul de mecanică nr. 2 din Bucureşti „poartă discuţii cu colegii făcând comparaţii tendenţioase între învăţământul din ţara noastră şi cel din statele capitaliste.”

 

 

„…M-am arestat singur, ca să zicem aşa, adică au venit acasă, era a doua zi de Crăciun şi eu nu eram acasă şi după o discuţie mai energică… Deci au venit la mama mea pe 26 decembrie, cu un mandat de reţinere sau de aducere, ceva de genul acesta, şi mama a spus că nu ştie unde sunt, şi atunci au lăsat mandatul, care spunea că trebuie să mă prezint cu însoţitorul şi un număr de telefon. Şi au spus ca a doua zi să dau un telefon pentru că oricum vin să mă ia. Şi am venit la Facultate, tot pe coridor, am vorbit cu nişte colege, cu care eram apropiat şi am dat un telefon din holul Facultăţii. Mi s-a spus să mă duc la clădirea aceea de lângă Biserica Creţulescu, habar nu aveam că acolo e sediul Securităţii. Acolo au chemat un ofiţer, a venit, m-a băgat la Ministerul de Interne, intrarea dinspre Excelsior… Am urcat la etajul patru. A venit un tip, a stat de vorbă cu mine, pe urmă a venit altcineva şi a spus: “Scoate-ţi cureaua”. Mi-au scos plachiurile de la pantofi… şi m-au arestat, asta a fost toată treaba

fragment dintr-un interviu cu Horia Florian Popescu, în A.I.O.C.I.M.S., interviul nr. 326