Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Ianuarie 1970 – filmul Reconstituirea rulează la cinematograful Luceafărul timp de 4 săptămâni, apoi este interzis

Ianuarie 1970 – filmul Reconstituirea rulează la cinematograful Luceafărul timp de 4 săptămâni, apoi este interzis

posted in: Din "marea de amar"
Muzeul Sighet: Sala 42 – Maeştri şi opere după gratii
Sectiune despre filmul Reconstituirea din expoziția Maeştri şi opere după gratii, Memorialul Sighet. Sala 42

„RECONSTITUIREA” lui Lucian Pintilie este considerat de mulţi comentatori cel mai bun film românesc din toate timpurile.

De o simplitate clasică, filmat exclusiv în aer liber, pe peliculă alb-negru, subiectul acestei capodopere constituia un reproş făţiş faţă de intruziunea autorităţilor în viaţa oamenilor simpli, culminând cu o crimă involuntară comisă de un tânăr asupra celui mai bun prieten al său, în cursul unei reconstituiri judiciare.

S-a filmat cu mare repeziciune, ca sub puterea unui presentiment, în numai şapte săptămâni (septembrie-octombrie 1968), în atmosfera de solidaritate pe care intelectualii români o respirau după invadarea Cehoslovaciei la care ţara lor nu luase parte.

Deşi a suferit numeroase modificări din partea cenzurii, filmul a putut rula doar patru săptămâni, la cinematograful „Luceafărul” din Bucureşti, începând cu 5 ianuarie 1970, fără publicitate şi fără premieră de gală. Cozile interminabile, ziua şi noaptea, la casa de bilete aveau un caracter ostentativ.

Interzicerea definitivă a „Reconstituirii”, dictată personal de Nicolae Ceauşescu, a  fost urmată de numeroase proteste ale intelectualilor, mai ales în revista Uniunii Scriitorilor, „România Literară”, ceea ce a dus chiar la interzicerea citării titlului filmului, până în 1990.

 

Muzeul Sighet: Sala 42 – Maeştri şi opere după gratii