Home » Română » Memorial » Evenimente » Istoria în spațiul public. Cât de departe este trecutul?

Istoria în spațiul public. Cât de departe este trecutul?

Vineri, 11 octombrie, a avut loc la Wroclaw dezbaterea “Istoria în spațiul public. Cât de departe este trecutul?”.
Au participat istorici și experți în educația istorică din Polonia, Republica Cehă, Slovacia și România.
Dezbaterea a fost organizată ca parte a proiectului “Monumente ale memoriei, 1918-2018 “, derulat de Fundacja Krzyzowa dla Porozumienia Europejskiego, Instytut Pawła Włodkowica (Polonia), Post Bellum SK / Príbehy 20. Storočia (Slovacia), Centrum pro dokumentaci totalitních režimů (Republica Cehă) și Fundația Academia Civică (Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, România).

 

Sâmbătă, 12 octombrie reprezentanții organizațiilor partenere au participat la ultimul workshop din cadrul proiectului Monumente ale memoriei 1918-2018 și au vizitat expoziția Istoria orașului Wroclaw, 1944-2016.

Echipa Memorialului Sighet a fost formată din Virginia Ion, Ioana Boca, Andrea Dobes, Norbert Kondrat, precum și doi dintre profesorii de istorie care au participat la activitățile educaționale din cadrul acestui proiect, prof. Ileana Zapca de la Colegiul Dragos Vodă din Sighet și prof. Cătălin Nedelcu de la Școala Gimnazială Iordache Păcescu din Cosești, jud. Argeș.

”Monumente ale Memoriei 1918-2018” este un proiect derulat în cadrul programului Europa pentru Cetățeni 2014-2020, Memoria Activă a Europei (Europe for Citizens Programme 2014 – 2020 Strand 1 European Remembrance).
Scopul proiectului este de a înțelege schimbările care au avut loc la nivelul memoriei colective a societăților central și est europene în ultima sută de ani (1918-2018), fiind derulat în perioada august 2018-octombrie 2019, în colaborare cu profesori și tineri din țările participante la proiect.