posted in: Evenimente
Duminică, 2 iunie, în cadrul târgului de carte Bookfest, a fost lansată cartea Iarnă-n vară, primăvară-toamnă de Joachim Gauck. La lansarea volumului au participat ambasadorul Germaniei la Bucureşti, ES Andreas von Mettenheim, Ana Blandiana, traducătorul cărţii, Michael Astner, Ioan Stanomir şi Adrian Cioflâncă, cei cinci participând cu această ocazie şi la dezbaterea intitulată „Abordarea trecutului comunist: Germania vs România”, moderată de Doina Jela.
(mulţumim lui Cristian Vasile pentru fotografie)
“L-am cunoscut pe Dl. Joachim Gauck atunci când, în 1992 şi apoi în 1997, a venit în România ca invitat al Alianţei Civice pentru a sprijini eforturile noastre de a convinge Parlamentul României să voteze legea pentru studierea dosarelor fostei Securităţi. Era, la acea dată, preşedinte al Oficiului pentru studierea dosarelor STASI.
Această instituţie – model al sistemului de prelucrare a trecutului comunist – a fost şi modelul ideal pentru CNSAS, iar el – fostul lider al societăţii civile din RDG şi inventatorul acestui sistem – era pentru noi modelul intelectualului implicat, dincolo de toate riscurile şi de bună voie, în lupta pentru reformă şi adevăr.
N-o să uit niciodată că prima expoziţie a Memorialului Sighet în Germania a fost inaugurată, în 1999, la Frankfurt, printr-o dezbatere la care a participat.
În această carte îşi rezumă, limpede şi calm, întreaga viaţă, de la copilăria cu tatăl deportat în U.R.S.S. (fără a fi fost nazist) la lunga perioadă în care şi-a transformat amvonul într-o baricadă de la înălţimea căreia distribuia enoriaşilor săi demnitate, revoltă şi speranţă; de la complicata şi esenţiala activitate de descifrare a dosarelor, în cadrul instituţiei căreia i-a fost şi creier, şi suflet, şi care îi poartă neoficial numele, la alegerea sa ca preşedinte al Germaniei. Acest ultim pas, făcut peste prăpastia ce desparte de obicei societatea civilă de clasa politică, întregeşte emoţionantul destin al unei personalităţi pentru care ideile şi faptele nu s-au contrazis niciodată. A fi preşedintele Germaniei nu este pentru fostul pastor Gauck o onoare mai mare decât este pentru Germania onoarea de a-l avea preşedinte pe gânditorul şi organizatorul Institutului Gauck.”
Ana Blandiana