Home » Română » Memorial » Revista presei » Maramedia: SPECIAL: 100 de ani de represiune, o conferință la care participă istorici din întreaga lume

Maramedia: SPECIAL: 100 de ani de represiune, o conferință la care participă istorici din întreaga lume

posted in: Revista presei
 vineri , 13 oct 2017, de Dana Berci

În perioada 12-15 octombrie în Sighetu Marmației și în Cluj se desfășoară conferința internațională “Centenarul Revoluției din octombrie. 100 de ani de represiune”. Obiectivul acesteia este de a sublinia faptul că centenarul Revoluției ruse reprezintă și împlinirea unui secol de la apariția primului stat comunist totalitar, dar și de a atrage atenția asupra umărilor acestui eveniment.

 

Manifestarea este organizată de Memorialul Victimelor Comunismului și al  Rezistenței și Facultatea de studii europene și cea de istorie și filozofie a Universității ”Babeș-Bolyai”, în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel și Institutul Polonez din București. La conferință participă invitați specializați în istoria comunismului din Franța, Germania, Grecia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Olanda, Polonia, Republica Moldova și România.

 

„Se împlinesc 100 de ani de la Revoluția din octombrie care în mod evident a schimbat destinul lumii. Ideea aparține lui Stephane Courtois, autorul <<Cărții negre>>, cu conferința căruia s-a deschis această întâlnire internațională la Universitatea din Cluj și în afară de invitații noștri străini și români, profesori specialiști în istoria comunismului, sunt câteva zeci de studenți, masteranzi și doctoranzi din Cluj care vor participa la discuții. Tema este această aniversare pe care noi, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, nu putem să o privim decât din punctul de vedere al victimelor comunismului”, a declarat Ana Blandiana, fondator al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet.

 

În cadrul conferinței au fost dezbateri și despre urmările acestui eveniment care a marcat istoria secolului XX. Organizatorii au dorit să le transmită și un mesaj celor prezenți.

 

”Concluzia ar trebui să fie că o idee, oricât de frumoasă ar fi, pentru că până la urmă ideea egalității între oameni nu trebuie nicio clipă să fie scutită de o privire critică, pentru că în măsura în care ea este transformată în dogmă și chiar în religie, poate deveni criminală, cum a și devenit”, a adăugat Ana Blandiana.

 

În 14 și 15 octombrie vor avea loc și alte conferințe și dezbateri pe această temă atât la Sighet, cât și la Cluj.

 

http://maramedia.ro/special-100-de-ani-de-represiune-o-conferin-a-la-care-participa-istorici-din-intreaga-lume