Home » Română » Memorial » Evenimente » Martin S. Martin, Corectitudinea politică și neocomunismul în America de azi

Martin S. Martin, Corectitudinea politică și neocomunismul în America de azi

posted in: 2023, Evenimente

A noua conferință din seria ”Justiția memoriei” îl are ca invitat pe medicul Martin S. Martin, cu o prelegere cu tema Corectitudinea politică și neocomunismul în America de azi.

Moderator este Cristian Pătrășconiu.

 

Care este semnificația termenului „woke” și în ce context a apărut pe scena istoriei politice? Sub ce forme s-a manifestat progresismul în America, începând cu anii ’60 ai secolului trecut? De ce acestea reprezintă, de fapt, diferite prelucrări ale ideologiei comuniste? Care sunt efectele nocive ale înlocuirii liberalismului clasic cu neoliberalismul în America zilelor noastre? Ce fel de schimbări culturale încearcă să impună mișcarea „woke”, prin multiplele sale componente (corectitudine politică, diversitate, multiculturalism, „cancel culture” etc.), în locul valorilor fundamentale ale Statelor Unite? Cum s-au extins acestea, în ultimele decenii, dinspre lumea academică americană spre domeniile vitale ale societății? În cadrul seriei de conferințe „Justiția memoriei”, prelegerea reputatului medic și eseist Martin S. Martin, intitulată „Corectitudinea politică și neocomunismul în America de azi”, susținută în 2 iunie 2023, la reprezentanța Memorialului Victimelor Comunismului la București, constituie deopotrivă un avertisment și o percutantă radiografie a crizei americane din ultimii ani, acutizate pe fondul extinderii diferitelor formule ce susțin teoria și ideologia „woke”, în defavoarea drepturilor inalienabile ale omului.

 

 

***

 

MARTIN S. MARTIN (numele oficial,începând din 1990, al lui Martin Ştefan Constantinescu) s-a născut la 28septembrie 1942 la Bucureşti. A fost unul dintre cei mai talentaţi chirurgi pecare i-a avut Clinica de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Fundeni. Afăcut parte din seria chirurgilor de aur ai acestui spital, compusă din DanSetlacec, Eugen Proca, Mihai Stăncescu, Ion Socoteanu, Gheorghe Olănescu,Ludovic Ionescu, Mihnea Ionescu etc. În ciuda valorii sale, recunoscutădeopotrivă de colegi şi de pacienţi, Martin a fost exclus din învăţământuluniversitar. Acest abuz, umilinţa cotidiană a vieţii din România,insatisfacţiile materiale şi spirituale l-au determinat să părăsească definitivţara în vara lui 1985. A plecat la un congres medical la Atena, unde a cerutazil politic. După câteva luni a ajuns în Statele Unite, unde s-a specializatîn cardiologie şi a practicat timp de nouăsprezece ani cardiologiaintervenţională în Chattanooga, Tennessee. Alături de dr Dora Petrilă, a semnatcartea Spitalul Fundeni. Istorie şidestine (Humanitas, 2004). Este, de asemenea,autorul cărţii America povestită unui prietendin România (Humanitas, 2012) şi a tradus, încolaborare, volumul autobiografic al dr Marius Barnard (semnat împreună cuSimon Norval) Momente-cheie dintr-o viaţă înslujba binelui. Amintirile unui chirurg legendar (Humanitas,2013) (sursa  www.humanitas.ro)

***

Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.

Fundația Academia Civică a fost întemeiată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei de a crea o fundație care să realizeze şi să administreze proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, adoptat de înaltul for internațional.

Proiectele Fundației Spandugino consolidează un model cultural al responsabilității pentru un viitor mai bun, în jurul a trei axe esențiale: reorientarea către valorile profund umane și viața spirituală autentică, educația insuflată de mentorii slujitori ai marilor idei, recuperarea memoriei ca sursă a posibilităților vii ale trecutului.