BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – Scriitoarea Ana Blandiana a primit, miercuri, Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincţie civilă din Franţa, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Ambasada Franţei din Bucureşti.
Legiunea de Onoare este cea mai înaltă distincţie civilă în Franţa.
La evenimentul a cărui gazdă a fost ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, au mai participat Petre Roman, regizorul Lucian Pintilie, poeta Denisa Comănescu şi Ilie Năstase, care a venit la Ambasada Franţei îmbrăcat în uniformă de general.
“Este o seară foarte mare pentru Legiunea de Onoare şi pentru Franţa”, a declarat Henri Paul. Acesta a descris-o pe Ana Blandiana ca fiind “o mare doamnă a literelor şi o militantă pentru drepturile omului”, căreia Franţa “îi aduce un omagiu”. Ambasadorul a amintit că prin eforturile Anei Blandiana a fost ridicat primul memorial al victimelor comunismului din lume. Acesta s-a referit, de asemenea, la cariera literară a Anei Blandiana. “V-aţi transformat poemele într-un fenomen naţional (…) aţi fost un poet interzis”, i s-a adresat ambasadorul acesteia.
“Nu sunt obişnuită cu alte onoruri decât cele literare”, a spus Ana Blandiana, care a ţinut să menţioneze că vede această decoraţie ca un onor simbolic adus tuturor victimelor regimului comunist. “Această marcă a onoarei este o formă de a omagia eroii, persoanele încarcerate, persecutate pentru ideile şi demnitatea lor, cărora mi-am dedicat ultimii şase ani”, a spus scriitoarea.
“Am transformat suferinţa într-un patrimoniu, pentru că suferinţa este un patrimoniu. Europa de Est îşi poartă suferinţa ca pe un patrimoniu în Uniunea Europeană”, a mai spus Ana Blandiana, care a mulţumit Franţei, “o ţară care, în toate momentele de criză, are forţa de a nu renunţa la cultul libertăţii”.
Franţa aduce, prin decernarea titlului de Cavaler al Legiunii de Onoare, un omagiu preşedintei Fundaţiei Academia civică, care este la originea Centrului internaţional de studii asupra comunismului şi a Memorialului victimelor comunismului şi al rezistenţei de la Sighet.
Ana Blandiana (nume literar al Otiliei Valeria Rusan) este şi autoarea a 12 volume de versuri, a două volume de nuvele fantastice, a unui roman şi a şapte volume de eseuri publicate în limba română începând cu 1964, reeditate în ultimii ani în numeroase ediţii. Volumele sale au apărut în 23 de limbi.
Ea este laureată a mai multor premii naţionale şi internaţionale, printre care se numără Premiul Internaţional Herder, Premiul Naţional de Poezie, Premiul “Opera Omnia” al Uniunii Scriitorilor, Premiul Internaţional Vilenica, Premiul Internaţional Camaiore, dar şi subiectul a trei interdicţii de publicare: 1959 – 1964, 1985, 1988 – 1989. Blandiana este membră a Academiei de Poezie Stephane Mallarme, a Academiei Europene de Poezie şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).