Home » Français » Mémorial » Évenements » Memorialul Sighet în Franţa şi Elveţia

Memorialul Sighet în Franţa şi Elveţia

posted in: Évenements

La 17 noiembrie 2007, la Paris, a avut loc sub auspiciile „Casei româneşti” o amplă prezentare a Memorialului  Sighet. în pofida  grevei transporturilor pariziene, sala de conferinţe din rue Teophile Gautier 64, din arondismentul 16, a atras numeroşi  francezi şi români, veniţi să asiste la programul  multimedia prezentat de fondatorii Memorialului, Ana Blandiana şi Romulus Rusan, alături de care s-au aflat istoricii acad. Alexandru Zub şi Ioana Boca. Manifestarea a fost moderată de profesorul  Neagu Djuvara. Au vorbit despre Memorial  istoricii francezi Stéphane Courtois, Thierry Wolton, Radu Portocala, Cicerone Ioniţoiu şi cercetătoarele Ruxandra Cesereanu şi Irina Tălăban. Început în 1993, luat sub egida sa de Consiliul Europei într-un context în care românia ca ţara nu fusese încă admisă în CE, Memorialul Sighet a devenit după patrusprezece ani  de existenţă o instituţie de incontestabila recunoaştere internaţionala, fiind considerat de către  Stéphane Courtois „un model pentru Europa”.

Cu acelaşi prilej, Stéphane Courtois, coordonatorul  „Cărţii  negre  a comunismului” şi al recent apărutului  „Dicţionar  Larousse  al  Comunismului”  (dar şi rector al Şcolii de Vară de la Sighet) a dedicat întâlnirea de la Paris memoriei victimelor, reeditând manifestarea  „Memento Gulag” ale cărei prime ediţii au avut loc, iniţiate de Vladimir Bukovski, la Roma, Bucureşti (în 2004, în organizarea Academiei Civice) şi la Berlin.

„Casa românească” a fost fondată în 1982, ca organizaţie culturală a exilaţilor parizieni. A fost condusă, succesiv, de Alexandru Ghika, Neagu Djuvara şi, în prezent, la aniversarea unui sfert de secol, de Victor Popescu.

Memorialul Sighet este, tot în aceste zile, subiectul prezentării multimedia pe care o face iniţiatoarea sa, scriitoarea Ana Blandiana, la Institutul European din Basel, în cadrul festivalului „Culturescapes Rumänien”.