Home » Français » Mémorial » Évenements » Memorialul Sighet la Seattle

Memorialul Sighet la Seattle

posted in: Évenements

Dr. Miron Costin prezentând Memorialul Sighet la SeattleVineri 16 aprilie a.c. s-a desfăşurat la Seattle o seară culturală dedicată Memorialului Sighet. La invitaţia Asociaţiei Culturale Româno-Americane din Seattle, Dr. Miron Costin din Los Angeles reprezentant al Fundaţiei Academia Civică pentru SUA, a făcut o prezentare a Memorialului Sighet . Domnia Sa a trecut în revistă etapele prin care Memorialul a trecut din faza de idee , etapele de organizare a clădirii fostei închisori pentru deţinuţi politici până la stadiul prezent, programele şi conferinţele desfăşurate în decursul anilor din 1994 până în prezent, activitatea şcolii de vară, activitatea editurii Fundaţiei Academia Civică, construirea Spaţiului de Reculegere şi a grupului statuar situate în curtea fostei închisori. În continuare s-a prezentat un film documentar al Memorialului de la Sighet.

Domnul Anatolie Maleanu – fost deţinut politic timp de şase ani în închisoarea de la Aiud- a ţinut o scurtă alocuţiune despre “Enigma morţii lui Gheorghe Brătianu”. De asemeni Domnul Cristian Coposesc a prezentat o scurtă biografie a fruntaşului politic Iuliu Maniu.

Doamna Avocat Roxana Tănăsescu a prezentat o recenzie deosebit de interesantă a volumului lui Stephane Curtois – “Cartea Neagră a Comunismului”, tradus în urmă cu câţiva ani şi în limba română şi însoţit de o Addendă alcătuită de Fundaţia Academia Civică. Dl. Dănuţ Moraru a prezentat fragmente dintr-un document inedit – directivele NKVD (1947) de la Moscova pentru filialele locale din ţările blocului estic, în care se ordona cu cinism lichidarea clasei politice democratice, a intelectualităţii, arestarea şi condamnarea fruntaşilor politici opozanţi comunismului sub pretexte false de criminali de drept comun, promovarea imbecililor şi a oportuniştilor fideli Moscovei, crearea unei birocraţii ineficiente, distrugerea sistematică a economiei.

Alocuţiunile prezentate au fost însufleţite de prezentări multimedia pe un ecran panoramic, de fotografii şi documente – efort personal al dlui Cristian Coposesc şi al ing. Dănuţ Moraru – conţinând aspecte din actualele săli ale Memorialului, fotografii ale grupului statuar, ale Spaţiului de Reculegere, precum şi ale unor volume editate de Fundaţia Academia Civică.

Prezentă printre numeroşii români s-a aflat în sală şi Doamna Dr.Domitia Ionescu născută Maniu, nepoata lui Iuliu Maniu cu care la sfârşitul programului s-a realizat un mic interviu, care va fi prezentat la Şcoala de Vară de la Sighet în acest an.

La întrebări şi discuţii s-au lămurit unele probleme referitoare la contactul pe care cei interesaţi îl pot lua cu Academia Civică şi la modul de procurare a cărţilor tipărite de această Fundaţie.

Reuşita serii culturale s-a datorat în principal dlui ing. Dănuţ Moraru care a făcut invitaţiile, a facilitat prezentările în condiţii tehnice excelente într-o sală de conferinţe la sediul Microsoft, a monitorizat programul, şi care, împreună cu câteva doamne (precum d-na Roxana Gabunea), a oferit, la terminarea programului, o mică masă festivă.