Home » Română » Memorial » Evenimente » Memorialul Sighet pe lista de 9 situri europene propuse pentru a primi Marca Patrimoniului European

Memorialul Sighet pe lista de 9 situri europene propuse pentru a primi Marca Patrimoniului European

Memorialul Sighet este unul dintre cele 9 situri desemnate pentru a primi Marca Patrimoniului European care se acordă acelor situri europene ce marchează sau simbolizează lupta pentru istoria, integrarea, idealurile și valorile europene

 

Reprezentanţa Comisiei Europene în România: Selecția a fost anunțată înaintea lansării Anului european al patrimoniului cultural, anul 2018, la Forumul cultural european  de la Milano. Celelalte situri  sunt: siturile de patrimoniu muzical din Leipzig (Germania); complexul sinagogal de pe strada Dohány (Ungaria); Fortul Cadine (Italia); Biserica Javorca (Slovenia); fostul lagăr Natzweiler și lagărele adiacente (Franța și Germania); Bois du Cazier (Belgia); satul Schengen (Luxemburg) și Tratatul de la Maastricht (Olanda).

Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: “Uniunea Europeană este construită pe valori precum pace, libertate, toleranță și solidaritate. Acestea nu trebuie să fie considerate ca fiind un dat, trebuie să actionăm pentru a le păstra în fiecare zi. Toate siturile de pe lista de patrimoniul cultural european promovează aceste valori și ne amintesc de toți cei care au luptat să le instaureze și să le păstreze. Aștept cu nerăbdare să sărbătoresc cele nouă situri ce vor fi adăugate pe listă în timpul Anului european al patrimoniului cultural în 2018.

Un juriu independent înființat de Comisie  a ales noile situri dintr-o listă de 25 de candidaturi, preselectate de statele membre care au participat la această inițiativă. Se ajunge astfel la 38 de situri care au fost alese să primească titlul de patrimoniu cultural europen. Comisia va desemna siturile în mod oficial în februarie 2018, iar ceremonia oficială va avea loc în luna martie.

 

Anunţul oficial:

Culture: Nine Europe’s historical sites up for the European Heritage Label

Ahead of the launch event of the European Year of Cultural Heritage, nine sites celebrating and symbolising European ideals, values, history and integration have been recommended by the independent panel for inclusion on the European Heritage Label list.

As part of the European Year of Cultural Heritage launch celebrations, we’re revealing the 9 sites that have been proposed for the European Heritage Label 2018:
 Leipzig’s Musical Heritage Sites, Germany
 Dohány Street Synagogue, Hungary
 Fort Cadine, Italy
 Javorca Church, Slovenia
 Former Natzweiler concentration camp, France & Germany
 Sighet Memorial, Romania
 Bois du Cazier, Belgium
 Village of Schengen, Luxembourg
 The Maastricht Treaty, The Netherlands
Awarded since 2013, the European Heritage label celebrates European history, values, ideals and integration. It’s based on recommendations from an independent jury.
With today’s addition, we now have a total of 38 sites listed for the label.

 

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet este o instituție a memoriei care își propune să lege cele două Europe, de Est și de Vest, printr-o reală cunoaștere reciprocă. Nu putem să visăm la o Europa unită decât în măsura în care vom fi în stare să ne unim nu numai politicile, ci și obsesiile. Iar pentru Europa de Est, deci și pentru România, una dintre aceste obsesii este cea a suferinței pe care a îndurat-o în perioada comunistă și pe care o aduce ca pe o zestre patrimoniului european comun. Pentru că suferința este un patrimoniu. Trauma ultimei jumătăți a secolului trecut este transformată astfel într-un argument al unității Europei, suferința îndurată de fiecare fiind integrată patrimoniului comun.

Prin acordarea Memorialului de la Sighet a atât de înaltei distincții ”Marca Patrimoniului European” se produce în mod simbolic această profundă integrare nu numai a ideilor, ci și a amintirilor și o reală recunoaștere a valorilor prin care ne înrudim.

Apartenența Memorialului la familia de situri care dețin Marca Patrimoniului European ne va ajuta să continuăm să prezentăm lupta pentru democrație și libertate a modelelor umane, morale și politice care sunt prezentate în Memorial și să promovăm necesitatea respectării unor idealuri și valori democratice comune prin cunoașterea experiențelor traumatice recente prin care Europa a trecut în secolul XX.

Primul Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței, realizat în România sub egida Consiliului Europei, nu este un drum spre trecut, este un drum care trece prin prezent pentru a ajunge în viitor, iar Marca Patrimoniului European este cel mai frumos dar pe care puteam să-l primim în ajunul aniversării de 25 de ani de la înființare.

Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenţei