Stimaţi prieteni,
Cu imensa părere de rău că nu pot fi şi eu la Braşov, ca de atâtea ori, daţi-mi voie să fiu alături de Dvs. cu inima şi cu gândul, în acest moment cu adevărat solemn, atins de aripa istoriei. Pentru că un sfert de secol este un fragment de istorie şi, oricât de tineri păreţi încă mulţi dintre Dvs., cei ce aţi ieşit în stradă acum 25 de ani, sunteţi nişte personaje istorice pentru că istoria pe care revolta Dvs. a scris-o se adaugă istoriei noastre adevărate, celei care ne ajută să nu ne fie ruşine că suntem români. Se spune şi se scrie mereu că tinerii de azi au nevoie de modele pe care nu le găsesc. Dar Dvs., prin curajul cu care aţi acţionat în 1987, sunteţi eroii care le sunt contemporani şi modele cărora trebuie să le semene.
Aţi fost curajoşi într-o lume a laşităţii şi – într-o lume care îşi pierduse orice speranţă – aţi avut demnitatea de a nu renunţa. Şi cu toate că aţi plătit scump şi curajul, şi demnitatea, aţi reuşit să rămâneţi credincioşi acestor valori şi libertăţii Dvs. interioare, şi atunci, şi în toţi anii care au urmat, şi care au fost departe de a fi uşori.
Aş fi vrut să încep aceste cuvinte spunându-vă dragi eroi, dar mi-a fost teamă să nu par prea patetică, deşi simpla Dvs. prezenţă în istoria recentă este patetică.
Şi nu-mi doresc altceva, şi nu vă pot ura mai mult, decât ca această prezenţă să fie cât mai recunoscută şi respectată şi de societatea de azi, şi de generaţiile care vor veni, pentru că recunoaşterea şi respectarea faptei Dvs. este o recunoaştere a adevărului şi a demnităţii de care am avut şi vom avea întotdeauna atâta nevoie,
Vă mulţumim şi suntem mândri că vă suntem contemporani, dragi eroi.
Ana Blandiana
Bucureşti, 14 noiembrie 2012
Mesaj transmis Asociaţiei 15 noiembrie 1987 cu ocazia organizării celei de a 25-a aniversări a revoltei muncitorilor braşoveni, Braşov, 15 noiembrie 2012, Aula Universităţii Transilvania.
Cu acelaşi prilej a fost lansat şi volumul O zi de toamnă, cândva… 15 noiembrie 1987, Braşov. Masă rotundă moderată de Romulus Rusan, interviuri de Andreea Cârstea şi Corina Cimpoieru, editat de Fundaţia Academia Civică