Home » Română » Memorial » Diverse » Mircea Pâslaru: Am urcat în căruță și am plecat în necunoscut

Mircea Pâslaru: Am urcat în căruță și am plecat în necunoscut

posted in: Diverse
Copii în deportarea din Bărăgan

Într-o noapte polițistul, șeful postului de poliție, plutonierul Hotic, a venit și i-a spus tatei, tatăl adoptiv, l-a anunțat că până dimineață la orele 8 trebuia să apară o comisie care să înceapă ridicarea cetățenilor care erau trecuți pe lista neagră pentru evacuare spre Siberia, deci pentru deportare. Și era și bătrânu’ printre gospodarii satului, era și el trecut pe listă și atunci până dimineață au făcut un coviltir pe căruță, au pus deasupra niște covoare, înăuntru am înghesuit ce am putut, m-am urcat eu cu mama adoptivă, care era mătușă din partea tatei, soră a tatei, ne-am urcat în căruță, deasupra peste bagaje și am plecat în necunoscut.

…Mama, când a auzit că ne deportează, a zis: – Oare ne duce în Siberia? Asta era teama cea mare. Io acolo nu vreau să ajung.

Aveam o fântână cu ghizduri joase chiar lângă casă. A fugit din casă. În momentul în care am văzut că mama fuge și țipă: „Eu în Siberia nu ajung!” am fugit după ea. Dacă nu era fracțiune de secundă prezență de spirit se ducea cu capul în jos în fântână. Am oprit-o la timp, am strigat-o și nu a apucat: – Mamă, nu face treaba asta! Mamă, nu mă lăsa!

Și sigur că s-a oprit. S-a oprit și și-a revenit.

 

… Eu de exemplu aveam 13 ani și jumătate și am lucrat la orezărie, la rupt buruianul din orez. Cu apa până la brâu și cu lipitorile din plăcere. Plăcerea lor, bineînțeles. Pentru că n-aveai ce să faci, știți că are două ventuze lipitoarea și într-un cap și celălalt. Când se fixează nu poți să o dai jos până nu se umple. Când se umplea dădeam cu palma, că simțeam, cădea. Ea mai lăsa și o urmă de sânge, care chema altele imediat. Deci nu scăpai de lipitori până spre seară. Dar eram tânăr și tinerețea le duce mai ușor. Copilăria mai ales e plină de năzdrăvănii, uită foarte repede.

 

Fragment din interviul cu Mircea Pâslaru, realizat de Cristina Păun, 4 mai 2008, Memo­rialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței – Centrul Internațional de Studii asupra Comunis­mului, Arhiva de Istorie Orală, interviul nr. 2567, și publicat în Georgeta Pop (ed.), De la refugiu la deportare. Mărturii ale refugiaților din Basarabia și Bucovina, Fundația Academia Civică, 2021