Cea mai mare victorie a comunismului a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de communism. Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet este o formă de contracarare a acestei victorii, un mijloc de resuscitare a memoriei colective. Memorialul este o instituţie a memoriei, unică în felul ei, combinînd muzeul, centrul internaţional de studii asupra comunismului şi o şcoală de vară. Meritul şi munca neobosită pentru realizarea acestui proiect gradios aparţin lui Romulus Rusan şi Anei Blandiana.
Era prin 1993 cînd centrul oraşului Sighetul Marmaţiei mai era dominat de închisoarea care a distrus destine şi vieţi ale marilor oameni politici, intelectuali şi înalte feţe bisericeşti. Nimeni nu își putea în¬chipui pe atunci că sinistra clădire cu geamuri spar¬te și acoperiș prăbușit, cu uşi şi geamuri ruginite ar putea deveni din laborator al morții, un mu¬zeu al victimelor terorii comuniste. Memorialul de la Sighet nu lasă pe nimeni indiferent. Este locul cutremurător care povestește despre victimele şi ororile comunismului. La 24 de ani distanţă de la iniţierea proiectului Academiei Civice, putem spune că edificiul este singurul care poate dezvălui dimensiunea terorii care cuprinsese România vreme de cîteva decenii. Este un loc care îţi taie respiraţia încă de la intrare. Pereţii parterului sînt tapetaţi cu fotografiile victimelor regimului communist, iar fiecare fostă celulă vorbeşte despre suferinţă şi teroare. Memorialul Sighet a reuşit să recupereze memoria şi istoria, iar de praznicul Înălţării Domnului se adună aici supravieţuitorii regimului comunist din toate colţurile ţării. Tradiţia s-a păstrat şi în acest an, iar la Memorial au ajuns sute de foşti deţinuţi politic şi deportaţi din ţară pentru a-i pomeni pe cei care nu mai sînt printre noi. Se poate spune că la Sighet, fundaţia Academia Civică a stabilit kilometrul zero al memoriei şi a scris pagina istoriei recente.
https://www.monitorfg.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=11123:reintilnirea-cu-istoria&catid=43:tiri-locale&Itemid=29