La Sighetu Marmaţiei, Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este instituţia de cultură care atrage cei mai mulţi turişti în oraş. Conform numărului de bilete de intrare vândute, anul trecut muzeul a fost vizitat de peste 40 de mii de persoane, dîntre care 13 mii de adulţi, 21 mii de elevi şi studenţi, numărul străinilor cifrându-se la peste cinci mii, ceea ce reprezintă aproape dublu faţă de vizitatorii anului 2006. însă numărul de bilete vândute nu se suprapune exact cu numărul de vizitatori: evenimentele proprii ale Muzeului Memorial, precum şi cele organizate în colaborare cu diferite instituţii din oraş, din ţară şi din străinătate – ne referim în primul rând la Şcoala de Vară, dar şi la Toamnă Medicală Sigheteana, la diversele vernisaje şi concerte, pelerinajul în memoria martirilor, precum şi tradiţionalele “zile ale porţilor deschise” – au atras alte aproximativ zece mii de vizitatori.
Muzeul oferă aproximativ o sută de expoziţii permanent
Muzeul este organizat pe trei nivele, parterul cuprinzând “Sala hărţilor”, celulă în care a murit Iuliu Maniu, precum şi sălile tematice: “Alegerile din 1946”, “Asaltul comunist asupra Maramureşului”, “Distrugerea partidelor politice”,”Anul 1945. De la Yalta la Moscova”, “Represiunea împotriva bisericii”, “Securitatea între 1948-1989”, “Munca forţată”, “Colectivizarea”, “Anul 1948 – sovietizarea româniei”, “Comunism versus Monarhie”, “Basarabeni în gulag”, “Ţările Europei de Est între 1945-1989”, precum şi o cronologie a Războiului Rece.
Celebra şi temuta camera de tortură numită “Neagră” deschide seria sălilor de la etajul I, unde fostele celule găzduiesc expoziţiile permanente: “Sala demnitarilor”, “Regimul penitenciar”, “Distrugerea Academiei”, “Represiunea etnica şi religioasă”, “Maeştri şi opere după gratii”, “Reprimarea culturii – scriitori în închisori”, expoziţia dedicată rezistenţei sindicale poloneze “Solidarnosc – 18 zile care au şocat lumea”, “Deportarea în Bărăgan”, “Rezistenţa anticomunista în munţi”, “Mişcările studenţeşti din românia”, “Fenomenul Piteşti”, “Poezia în închisoare”, “Viaţă intelectuală în închisoare” şi sălile “Gheorghe I. Brătianu – un istoric în istorie”. La ultimul etaj găsim celulă în care a murit Gheorghe I. Brătianu, precum şi expoziţiile tematice: “Rezistenţa din Maramureş. Studiu de caz: lotul Visovan”, “Demolările din anii ’80”, “Oponenţi şi disidenţi în deceniile 8 şi 9”, “Epoca de aur a româniei sau comunismul kitsch”, “Mişcările muncitoreşti din Valea Jiului şi Braşov”, “Libertatea pe calea undelor”, sălile “Iuliu Maniu – un părinte al democraţiei” şi cele dedicate mişcărilor anticomuniste din Europa Centrală, respectiv “Primăvara de la Praga”, “Charta 77”, “Revoluţia de catifea” şi “Revoluţia din Ungaria din 1956”.
articol apărut în “Informaţia Zilei de Maramureş”, 21 ianuarie 2008