“De la Stettin la Marea Baltică, până la Triest la Marea Adriatică, o Cortină de Fier a coborât asupra continentului”.
Cu această frază a fost definit unul din cele mai ciudate fenomene ale istoriei contemporane. Războiul rece a ocupat cu insuportabila sa tensiune jumătate din secolul XX, cel în care s-au petrecut două războaie mondiale, scăldate în sângele câtorva milioane de oameni.
Unii l-au numit chiar “al treilea război mondial”. Pentru că, deşi nici o declaraţie de război n-a mai fost dată, alte milioane de locuitori au murit în războaie locale, în masacre organizate, în închisori şi lagăre de muncă forţată. Încă din 1945, două treimi din teritoriul Europei se afla sub ocupaţie sovietică. În Asia, acoperită ea însăşi de coloşii chinez şi sovietic, ca şi în Africa, multe din ţările numite la un moment dat “din lumea a treia” au fost ele însele înghiţite de comunism.
În 1979, colonialismul sovietic şi-a atins însă apogeul prin încercarea de corupere a Afganistanului. Dar, ca şi cum un arc ar fi fost rupt, tot dezechilibrul acesta abuziv, cu care lumea deja se obişnuise, a fost răsturnat în anii ‘80. Soluţia depăşirii crizei, care măcina omenirea începând cu ultima zi de război, a apărut în 1989.
Deşi mai există ţări în care demagogia şi chiar demenţa conducătorilor ameninţă omenirea cu distrugerea, aceasta este destul de matură încât să nu se lase împleticită din nou între frânghiile sleite ale războiului de frontieră.
Toate cuvintele sunt uzate.
Dar faptele vorbesc de la sine.
Expoziţie realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din Bucureşti din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei (Fundaţia Academia Civică). Expoziţia a fost organizată în cadrul proiectului internaţional “History after the Fall”, cu sprijinul financiar al programului “Cultura 2000” al Comisiei Europene.