(14 august 1930, Răstoaca, judeţul Vrancea – 16 noiembrie 1959, penitenciarul Gherla)
ţăran din Răstoaca, participant la revolta împotriva colectivizării din 12 ianuarie 1958
A fost arestat la 14 ianuarie 1958 şi condamnat la 18 ani muncă silnică pentru „acte de teroare”. A fost închis în penitenciarele Galaţi şi Gherla. A decedat în penitenciarul Gherla la 16 noiembrie 1959.
Daniel Popa: Aţi văzut sau aţi auzit despre cineva care a murit la Gherla?
Ion Gălăgie: La Gherla n-am văzut murind pi nimenea. Dacă era bolnav îl scotea dân celulă.
Am auzât că după ce-am plecat noi d-acolo, a murit Ciubotaru Nicolae d-aici, dân Răstoaca. El a rămas acoloșa, era bolnav.
D.P.: Dar de ce boală suferea?
I.G.: În timpuʼ anchetei di la Galaţi a fost bătut di nişte băieţi d-ăştia şî s-a sonat oleacă. Nu mai mânca, să culca pi jos ş-a răcit la plămâni. Îi dădea ăia medicamente şî nu vroia să le ia, le dădea în veceu. Șî s-a terminat cu el.
D.D.: Și el când a murit?
I.G.: El îi mort în ʼ61, cam așa ceva.
D.P.: Dar cum se numeau cei care l-au bătut în închisoare?
I.G.: Nu știu, că n-am fost cu el. Am auzât dăcât di unu’ zâs popa Mișu.
D.P.: Povestiți-ne ce s-a petrecut.
I.G.: El a fost cu ăștialanți, care făcea torturile, într-o celulă – nu te putea ține singur, că nu avea celule pentru fiecare.
D.P.: Cu cine a mai fost preotul acesta în celulă?
I.G.: A mai fost cu doi studenți di la Iași. (Nu i-am văzut p-ăia. Ce am aflat când ne-am întâlnit cu toții.) Popa ăsta era un turnător, îl purta dân celulă-n celulă pentru informarea Securității. Unʼe nu recunoșteau oamenii pân celulă, îl băgau p-ăsta. Îl țânea câte trei zâle, câte-o săptămână, până când afla ceva di la deţânuţi. Îl scotea la două-trei zâle-afară pi popă, îl ducea la anchetator, îl aducea înapoi să-i tragă p-ăștia di limbă. Ș-am aflat că ăștia ş-ar hi bătut joc di Neculai ăsta, di l-a făcut așa, în feluʼ ăla, di nu mai era la locuʼ lui. Daʼ cum s-a petrecut acolo cu ei, nu știu, că nu i-am văzut. Spui ce-am auzit.
(AIOCISAC, interviu nr. 750 I-II, cu Ion D. Gălăgie, realizat în anul 1997)
Fragment din volumul Daniel Popa, Pe aici nu se trece. Revolte țărănești din Vrancea (1957-1958), editor și studiu introductiv Virginia Ion, Fundația Academia Civică, 2016